🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد - بخش سیزدهم

🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد #طرح_بانک_مرکزی - بخش سیزدهم

💡 طرح مجلس و استقلال بانک مرکزی (۴ از ۵) : ناتوانی در ساختن دولت "منضبط"

🔻 طرح مجلس و ایده مرکزی آن یعنی #استقلال_بانک_مرکزی به دنبال زمینه سازی برای رفع خطری است که طراحان، آن را برای اقتصاد ایران جدی و مخرب می دانند و آن استقراض مستقیم دولت از بانک مرکزی برای تأمین هزینه‌های عمومی است.

❔ سه سوال مهم در این خصوص قابل طرح است که در اینجا قصد ورود به آنها نیست: اولا بروز این پدیده بر اساس آمار و ارقام و سابقه اقتصاد کشور تا چه حد جدی است؛ ثانیا اساسا حجم خلق پول به پشتوانه فعل دولت چه سهمی از کل خلق پول است و چقدر اهمیت دارد؛ و ثالثا آیا همواره و بطور مطلق می توان استقراض دولت از بانک مرکزی را مردود و مخرب دانست؟

🔻 اما نکته مدنظر نوشتار پیش‌ رو این است که به پشتوانه شواهد تجربی از سال‌های اخیر در ایران و شواهد مکرر از سایر کشورها، محدودساختن استقراض دولت از بانک مرکزی (صرف نظر از وجاهت آن) قادر به ایجاد انضباط و خوش رفتاری در رفتار بودجه‌ای دولت نیست. شواهد پرتکرار نشان داده دولتها در چنین مواردی به سایر اشکال استقراض دست می زنند که دارای تأثیراتی مشابه و چه بسا بدتر از استقراض مستقیم از بانک مرکزی است. استقراض از خارج، استقراض از عموم (انتشار اوراق بدهی) یا استقراض از بانک‌ها نیز واجد مخاطراتی جدی و مخرب است. گذشته از آن، استقراض داخلی دولت از مردم یا از بانک‌ها خود تحریک کننده شکنندگی نظام پولی و افزایش نرخ بهره است که بانک مرکزی را در نهایت وادار به عرضه همان پولی می کند که از دولت دریغ کرده؛ این بار با عناوینی پر زرق و برق نظیر "مدیریت بازار بین بانکی" یا "bail out" یا سایر مسامحه‌ها در رفتار بانک مرکزی با نخبگان بانکی (مثلا دسترسی دادن به اضافه برداشت یا کاهش نرخ جریمه استقراض آنها).

🔻 تمامی رخدادهای فوق در سال‌های اخیر در ایران به نحو تام بوقوع پیوسته؛ از جمله اجتناب حداکثری دولت از قرض گیری از بانک مرکزی، انتشار وسیع اوراق بدهی توسط دولت با آثار مخرب بر نرخ سود بانکی و بدهکارشدن فزاینده دولت جمهوری اسلامی، اعطای سخاوتمندانه پول عمومی به بانکداران، خواه در قالب اضافه برداشت خواه مدیریت بازار بین بانکی (=دادن مستقیم پول ارزان به بانکداران برای نجات آنها) و ... .
بسیار عجیب است که این تجربه‌های مهم هیچ اهمیتی برای طراحان طرح بانک مرکزی نداشته است.

📝 ادامه دارد..

📲 با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg