🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد - بخش چهاردهم

🗞 چرا طرح مجلس برای بازطراحی ساختار پولی کشور گام نهادن در بیراهه است؟ | نقد #طرح_بانک_مرکزی - بخش چهاردهم

💡 طرح مجلس و استقلال بانک مرکزی (۵ از ۵) : استقراض دولت، از تصور طراحان تا واقعیت اقتصاد ایران

🔻 طراحی‌های قانونی و در معنای عام تر، تلاش های سیاستگذارانه در اقتصاد کشور آن هم در شرایط خطیر کنونی با انواع ضعف‌های داخلی و فشارهای خارجی، باید ناظر به مسائل و مشکلات فوری کشور باشد. طرح بانک مرکزی در مسدود ساختن امکان استقراض دولت از بانک مرکزی و منع این نهاد از قرض دهی به دولت، به کلی فارغ از واقعیت‌های جاری اقتصاد ایران است. چرا که:

الف) در تنگناهای اکید حاکم بر اقتصاد ایران و در شرایطی که مشکل اصلی بسیاری از طرح‌های ارزش افزا و دارای آورده برای رشد اقتصادی و رفاه عمومی، مسئله تأمین مالی (=عدم تزریق پول) است، امکان استفاده محدود و کنترل شده از پول بانک مرکزی یکی از "فرصت"های اقتصاد کشور برای ایجاد سطحی از رونق و گشایش است که رویکرد طرح مجلس با نهایت بی اعتنایی به این واقعیت درصدد مسدودساختن آن، و نه جهت دهی و مدیریت این فرصت، است.

ب) اصولا ارقام #استقراض_دولت از بانک مرکزی در پایه پولی اندک و محدود است. در فاصله سال‌های پس از ۱۳۸۴ تا امروز، خالص بدهی دولت به بانک مرکزی همواره کوچکترین جزء در بین منابع پایه پولی با کمترین تاثیر بر رشد پایه پولی بوده است. خطر استقراض وسیع دولت از بانک مرکزی در اقتصاد ایران اکنون اساسا موضوعیت نداشته و بدون قانون و مقررات هم در سطحی محدود قرار دارد. جالب آنکه در سال‌های اخیر موتور رشد پایه پولی نه استقراض دولت بلکه استقراض بانکداران بوده و هست. در شرایطی که استقراض دولت از بانک‌ها و استقراض وسیع به شکل انتشار اوراق بدهیِ به اصطلاح شرعی طی سال‌های اخیر، نظام اقتصادی کشور را با تنگنا، نظام پولی را با بحران، بخش حقیقی را با قحطی منابع مالی، و حتی آینده کشور را در معرض تهدید بدهکاری و ورشکستگی مالی دولت قرار داده، مشخص نیست چگونه یک مسئله اساسا ناموجود و بلاوجه به دغدغه طراحان طرح بانک مرکزی بدل شده است.

📍 یک بخش باقی مانده

📲 با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg