‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱۵ اردیبهشت زادروز غلامحسین بنان

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱۵ اردیبهشت زادروز غلامحسین بنان

( زادهٔ ۱۵ اردیبهشت ۱۲۹۰ تهران -- درگذشتهٔ ۸ اسفند ۱۳۶۴ تهران ) خواننده موسیقی کلاسیک ایرانی.

غلامحسین بنان از سالهای ۱۳۲۱ تا دههٔ ۱۳۵۰ در زمینهٔ موسیقی ملی ایران فعالیت داشت.
از سال ۱۳۲۱ صدای او، همراه با عده‌ای از هنرمندان دیگر از رادیو تهران به گوش مردم رسید. روح‌اله خالقی او را در ارکستر انجمن موسیقی شرکت داد و با ارکستر شماره یک نیز همکاری را شروع کرد و با شروع برنامه «گلهای رنگارنگ» بنا به دعوت داود پیرنیا همکاری داشت. بنان در طول فعالیت هنری خود، حدود ۳۵۰ آهنگ اجرا کرد. ویژگی صدای وی زیر و بم‌ها و تحریرهای صدای اوست. بنان هم به آواز قدیمی و کلاسیک ایرانی و هم به نغمات جدید و مدرن ایرانی تسلط داشت. مانند تصنیف «الهه ناز».
برخی او را بزرگترین اجرا کننده سبک وزیری - خالقی می‌دانند. وی همچنین در کنار ادیب خوانساری از اجراکنندگان آثار صبا و محجوبی بود. و به مرکب‌خوانی و تلفیق شعر و موسیقی مسلط بود.
ارکستر رادیو به رهبری روح‌اله خالقی، خوانندگی بنان و با شرکت پرویز یاحقی، علی تجویدی، مرتضی محجوبی و ... تشکیل یافته بود.
در سال ۱۳۳۲ به پیشنهاد خالقی به اداره کل هنرهای زیبای کشور منتقل شد و به سمت استاد آواز هنرستان موسیقی ملی به کار مشغول شد و در سال ۱۳۳۴ به ریاست شورای موسیقی رادیو رسید. نامبرده از ابتدا در برنامه‌ گلهای جاویدان و گلهای رنگارنگ و برگ سبز شرکت داشت و برنامه‌های متعدد و گوناگون دیگری از او به جا مانده‌است.
در این برنامه‌ها ، استادان موسیقی سنتی چون خالقی، صبا ، محجوبی، عبادی، تهرانی، تجویدی و ... با او همکاری داشته‌اند.
در ۲۷ آذرماه ۱۳۳۶ ، وقتی بنان با اتومبیل در جادهٔ کرج مشغول رانندگی بود ، با کامیونی که فاقد چراغ ایمنی عقب بود تصادف کرد و در این سانحه چشم راست خود را از دست داد و به همین خاطر همیشه از عینک دودی استفاده می‌کرد.
از ترانه‌های بنان می‌توان به آهنگ آذربایجان در دستگاه شور، آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا در مایهٔ بوسلیک، الهه ناز در مایهٔ دشتی، بهار دلنشین در آواز اصفهان، بوی جوی مولیان در آواز اصفهان، تصنیف توشه عمر در دستگاه همایون، یار رمیده، می‌ناب، خاموش، مراعاشقی شیدا در دستگاه سه گاه، من از روز ازل در دستگاه سه گاه، نوای نی در آواز دشتی و سرود ای ایران در مایهٔ دشتی اشاره کرد.
غلامحسین بنان، بنا بر وصیتش مایل بود در گورستان ظهیرالدوله به خاک سپرده شود، اما آرامگاهش در اما‌مزاده طاهر کرج است.

‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘