‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘..۱۵ اردیبهشت سالروز درگذشت محمود کاشیچی

‍ ☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘

۱۵ اردیبهشت سالروز درگذشت محمود کاشیچی

( زاده سال ١٣٠١ مشهد -- درگذشته ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ تهران )

محمود کاشیچی، کار فرهنگی را با تاسیس کتابفروشی گوتنبرگ در خیابان پهلوی مشهد آغاز کرد. او در سال ١٣٢۴ پس از پایان جنگ جهانی دوم، با انتشارات گوتنبرگ وارد عرصه انتشار کتاب شد و به ترجمه و انتشار کتاب‌هایی به ویژه از ادبیات روسی برای کودکان و نوجوانان پرداخت. محمود کاشیچی، در سال‌های ١٣٣٣و١٣٣۴ بخش مهمی‌ از کار خود را به انتشار کتاب برای کودکان و نوجوانان اختصاص داد. کتاب‌هایی همچون «شاهزاده و گدا» از مارک تواین ترجمه‌ی محمد قاضی، ‌«افسانه‌های قدیم ملل»، «افسانه‌های قدیم اوکراین»، «قصه‌های چینی و ترکمنی» از نمونه کار‌های این ناشر است که همگی در سال ١٣٣۴ منتشر شده‌اند. گوتنبرگ یکی از ناشران اندک شماری بود که کودکان خردسال پیش دبستانی و سال‌های اول دبستان را نادیده نگرفت و داستان‌های مصور بسیاری از جمله افسانه‌های کوتاه و داستان‌های گوناگون برای آنان به چاپ رساند.
نامبرده پس از سال ۱۳۳۲ مدتی به خاطر کار کتاب در زندان بود. بعد از آزادی در خیابان منوچهری کتاب‌فروشی بزرگی تأسیس کرد و نمایندگی کتاب‌های فارسی چاپ شوروی را که به انتشارات «پروگرس» معروف بود، به عهده گرفت که غالبا مجموعه قصه برای کودکان بود و سپس کتاب‌های رمان و ادبیات وارد کرد. این کتاب‌ها را در شوروی به فارسی چاپ می‌کردند و بعد به ایران آورده می امد. «شاهنامه» معروف تصحیح محمد عثمانف از جمله کتاب‌های معروفی است که وی به ایران آورد. این کتاب تا سال‌ها در ایران تجدید چاپ می‌شد.
او در واقع بنیانگذار «کتاب ارزان برای همه»‌ در ایران بود؛ کتاب‌های خوش‌خوانی که در آن سال‌ها با تیراژ ۲۰ هزار نسخه منتشر می‌شد، مثلا کتاب‌های «کنت مونت کریستو»، «ژوزف بالسامو»،‌ «غرش طوفان»، «جنگ و صلح» و «بینوایان» جزو همین کتاب‌ها بودند که به «کتاب‌های پنج‌ریالی» معروف بودند. این کتاب‌ها معمولا جزوه‌هایی بودند که بین ۳۲ تا ۶۴ صفحه تنظیم می‌شدند و جلدشان کاغذهای کاهی بود. بعدها این جزوه‌ها صحافی و به صورت کتاب منتشر می‌شدند.
محمود کاشیچی در دهه ۱۳۳۰ در خیابان سعدی، کوچه بهرامی، اولین سازمان رسمی پخش کتاب را در ایران بنیان گذاشت که تجربیات ارزشمندی داشت. او همچنین بنیانگذار «بازارچه کتاب» خیابان انقلاب در سال ۱۳۵۵ بود. کاشیچی سال‌های اخیر را بیش‌تر در مشهد گذراند و کار نشر را ادامه داد. آرمان کاشیچی همواره تشویق عموم مردم به کتابخوانی بود.


‎🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘