✅ مشاهیر آلمان در ایران …👈 ویلهلم لیتن که بود؟

✅ مشاهیر آلمان در ایران


👈 ویلهلم لیتن که بود؟

ویلهلم لیتن، در سال ۱۸۸۰ میلادی در آلمان متولد شد و در سال ۱۹۳۲ در بغداد درگذشت، دیپلماتی ایران شناس بود و بر زبان های فارسی و عربی تسلط داشت.

لیتن به دوران سلطنت ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه قاجار نخست به عنوان مترجم سفارت آلمان و پس از آن مدتی نیز به عنوان سرکنسول کنسولگری آلمان در تبریز به ایران اعزام شد و به روزگار اقامت خود در ایران ۱۵ نسخه خطی تعزیه را از صاحبان آن خریداری و در مواردی رونویسی کرد و با خود به آلمان برد و در سال ۱۹۲۸ همراه با مقاله ای با عنوان درام ایرانی منتشر کرد.

لیتن برخلاف ایران شناسانی چون «شوتسکو» فرانسوی و «پلی» انگلیسی، که تعزیه های گردآوری کرده خود را به زبان های مادری خود ترجمه و منتشر کردند، نسخه فارسی ۱۵ تعزیه را چاپ و با افزدون وزن شعرهای تعزیه ها ریتم و موسیقی آن ها نیز ثبت کرد.

تعزیه های «قربانی كردن اسماعيل، عاق والدين، مهلت خواستن امام، شهادت وهب، حضرت عباس، شهادت امام، خولی، مرغ در مدينه، زن نصرانی، سليمان اعمش، درة الصدف، ظهری، قانيا، امام جعفر صادق و امير تيمور تعزی» نسخه هایی هستند که به همت لیتن از نابودی نجات یافته و در کتاب تشنه در ميقاتگه یا متن و متن‌شناسی تعزيه منتشر شده اند.

@dachstudien
🇪🇺🇩🇪


https://t.me/joinchat/AAAAAD83ZIkoOXvnHWci5A