۱۲ شهریور سالروز شهادت رییسعلی دلواری

12 شهریور سالروز شهادت رییسعلی دلواری

✅ تاریخ مشترک ایران و آلمان


رابطه واسموس با تنگستانی‌هاو نقش وی در نهضت جنوب

رئیسعلی با واسموس نایب کنسول آلمان در بوشهر دوستی و صمیمیت ویژه‌ای داشت. در مقابل رفتارخشن انگلیسی‌ها، امپراتوری آلمان برای جلب قلوب مردم بوشهر و نواحی جنوب ایران سعی فراوان کرد. ازجمله با تاسیس کنسولگری و یک دفتر تجاری در بوشهر وبه‌کار گماشتن عنصر سیاسی ورزیده‌ای چون واسموس در جهت اعتماد مردم به نفع سیاست خارجی خود در خلیج‌فارس تلاش بسیار کرد. او زبان فارسی را به لهجه بوشهری تنگستانی با تسلط کامل حرف می‌زد و به همین دلیل به آسانی در بین مردم نفوذ پیداکرد. واسموس با قبایل و عشایر تنگستان روابط ویژه‌ای بر قرار کرد. (یاحسینی،1376:100)
واسموس درباره توان سازماندهی رئیسعلی می‌گوید: «تعداد جنگجوياني که مي توانسته به ميدان بياورد از سي تا پنجاه نفر بيشتر تجاوز نمي‌کرد. اما در عين حال اين رئيسعلي بود با چنان استعدادها و توانايي که صرف نظراز کوچکي حوزه فرمانروايي و قدرت اندکش فقط با اتکا به شخصيت خود در سرتاسر تنگستان و فراتر از حدود آن از حيثيت و نفوذ فراوان برخوردار بود و اين نکته را به اين باور کشانده بود که او خيلي بيشر از ملازمي درجه دوم توانايي داشت. منطقه‌اي که براي اداره به او سپرده شده بود براي قدرت عملي که در ضمير اين مرد پنهان بود خيلي اندک به‌نظر مي‌رسيد». (همان: 109)
واسموس در بازتاب نام اساطیری و آوازه رئیسعلی دلواری در بین مردم نوشته که در این میان رئیسعلی ارتباط خود را با مقامات کنسول‌گری آلمان در بوشهر بیشترنمود و مرتب برآنها فشار می‌آورد تا زودتر طرح حمله به بوشهر و اشغال این شهر را عملی سازد. اما درست در همین اوان اتفاق غیر متر‌قبه‌ای روی داد که مسیر بسیاری از حرکت‌ها را عوض کرد وآن بازداشت و تبعید لیسترمن و چند آلمانی دیگر توسط انگلیسی‌ها بود.(همان:111)
رئیسعلی دلواری قبل از اشغال بوشهر با لسترمن،کنسول آلمان در بوشهر ارتباط داشت و همواره اورا تحت فشار قرار می‌دادکه با کمک او در بوشهر حمله کند و نیرو‌های انگلیس مستقر در این شهر را بیرون راند. با شروع جنگ جهانی اول رئیسعلی، شیخ حسین چاهکوتایی و زائر خضر خان روابطی با ویلهلم واسموس کنسول سابق آلمان در بوشهر برقرار کردند واسموس با کمک مالی و معنوی شیخ حسین وزائر خضرخان در چاهکوتاه و به‌ویژه در اهرم ساکن شد وبه عنوان مشاور سیاسی و نظامی آنان در طول سال‌های نخست جنگ عمل می‌کرد. (ایران و جنگ جهانی اول، 1380:314)


@dachstudien
🇪🇺🇩🇪


متن کامل:
http://donya-e-eqtesad.com/news/856583