‍ اندیشیدن درباره فروپاشی. (محمد فاضلی – عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی)

‍ اندیشیدن درباره فروپاشی
(محمد فاضلی – عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی)
✅ قریب به دو دهه است که اصطلاح «فروپاشی اجتماعی» در ایران به‌کار برده می‌شود. مروری بر متون نوشته‌شده درباره فروپاشی نشان می‌دهد که این مفهوم هنوز با دقت نظری و وسواس ارزیای و نظریه‌پردازی نشده است.
✅ مجله «عصر اندیشه» در شماره هفدهم خود (تیرماه 1397) پرونده‌ای را در 41 صفحه به بررسی این مفهوم اختصاص داده است. من نیز در این پرونده با مقاله «در کاربرد فروپاشی محتاط‌تر باشیم: چارچوب‌هایی برای اندیشیدن، سؤالاتی برای پاسخ گفتن.» (https://bit.ly/2AclGEE) مشارکت دارم. مقاله مفصل است و نمی‌توان آن‌را در یک پست تلگرامی ارائه کرد. علاقمندان می‌توانند به سایت mohammadfazeli.ir مراجعه کنند. کل پرونده و در میان آن مقاله من هم حاوی ایده‌هایی است که بهتر است حکمرانان امروز جامعه ایران جدی بگیرند.

✅ این پرونده به ترتیب حاوی مطالب زیر است:

🖌 مناظره عباس عبدی (جامعه‌شناس و تحلیل‌گر سیاسی) و علیرضا شجاعی‌زند (جامعه‌شناس)، بر محور ناکارآمدی، اختلالات نهادها و فروپاشی. (با عنوان یک پدیده، دو پنجره، دو برداشت)

🖌 مصاحبه با حسین کچوئیان با عنوان «ادله‌ای سست برای ادعایی بی‌اساس». این مصاحبه را می‌توان به عنوان نمادی از نگاه جریان اصولگرای هم‌فکر با حسین کچوئیان به مسائل ایران است. شناخت بخش مهمی از نگاه این جریان به مسائل ایران امروز از این مصاحبه امکان‌پذیر است.

🖌 مصاحبه با ابراهیم فیاض (جامعه‌شناس) با عنوان «با تداوم ساختارهای پهلوی دچار فروپاشی شده‌ایم.»

🖌 مصاحبه با حسین سراج‌زاده (جامعه‌شناس) با عنوان «دوره گذار را جدید بگیریم: خطر تعمیق فاصله‌های اجتماعی.»

🖌 مصاحبه با اصغر افتخاری (استاد علوم سیاسی) با عنوان «جامعه‌شناسی سیاسی فروپاشی: بدکارکردی به معنای فروپاشی نیست.»

🖌 مقاله محمد فاضلی با عنوان «در کاربرد فروپاشی محتاط‌تر باشیم: چارچوب‌هایی برای اندیشیدن، سؤالاتی برای پاسخ گفتن.» (https://bit.ly/2AclGEE) این مقاله نظریه‌های فروپاشی در چارچوب‌های فکری مختلف را مرور کرده و در نهایت نسبت جامعه ایران با این نظریه‌ها را در قالب ده سؤال مطرح می‌کند.

🖌 مقاله حمید دهقانیان با عنوان «توسعه‌نیافتگی یا آشفتگی اجتماعی؟ تحلیلی از ساختار اجتماعی جامعه ایران از دو منظر.» مقاله‌ای است که بیشتر نگاه فرامرز رفیع‌پور و حمیدرضا جلایی‌پور به جامعه ایرانی را تحلیل می‌کند.

(هر کسی دستش می‌رسد، محتوای این پرونده را به دست حکمرانان برساند.)

@dachstudien