📍چرا باید هگل بخوانیم؟ 📍.. 💠 در خصلت دشوارنویسی هگل و اندیشه او جای هیچگونه شک و تردیدی وجود ندارد

📍چرا باید هِگِل بخوانیم؟📍

💠 در خصلت دشوارنویسی هگل و اندیشه او جای هیچگونه شک و تردیدی وجود ندارد. اما مساله این است که نحوه مواجهه ما تا کنون با هگل اشتباه بوده است، برای من جای هیچ تردیدی وجود ندارد که می بایست هگل را در بستر خود او فهم کرد و به جای اینکه او را به بستر خود بکشانیم می بایست ما به بستر او سفر کنیم و این سفر البته رنج های فراوانی در پی خواهد داشت و نیز حتی معادل عقلانی جویدن سنگریزه خواهد بود. پس این مواجهه در درجه نخست نیازمند این است که زبان هگل را بدانیم. اگر نه بدون هیچ تعارفی می توان گفت که همانند دیگران او را متفکری دشوار خواهیم یافت. پس این دشواری که به او نسبت می دهند علی رغم فکر پیچیده هگل و بیان آن به زبان کلاسیک آلمانی، مانع آن نیست که ما را با او مواجه نکند.

💠 تا کنون رسم تاریخ فلسفه بر این قرار داشته است که سیر فلسفه را به دو دوره پیشاکانتی و پسا کانتی تقسیم کنند؛ اما این نگرش علی رغم صحت خود نمی تواند جایگاه هگل را نادیده بگیرد. هگل متفکری است که تاریخ تمدن غرب را در نظام خود بازخوانی کرده است و از سویی جریان فلسفه غرب پس از او (نفیا یا اثباتا) می بایست نسبت خود را با سیستم او روشن می کرد_نگاهی که به نظر من تا امروز ادامه دارد_. امروزه دیگر اقوال امثال (راسل و کارل پوپر) برای ما در تفسیر هگل رو به افول نهاده است. چراکه ما متوجه شده ایم که پرسش های آنان دقیقا همان پرسش هایی است که هگل طرح می کرد. به عنوان نمونه چگونه می توان "آزادی لیبرال را با مسایل جامعه مدنی جمع کرد؟ یا چگونه می توان قدم در معرفت شناسی نهاد و از بنیادگرایی به دور ماند؟

💠 ما امروزه هیچ راهی نداریم جز اینکه با هگل مواجه شویم. و البته دشواری مواجهه با او از این جهت بوده است که مثلا سعی می کرده ایم علم منطق(Wissenschaft der Logik) او را که از خصلت منطق صوری ارسطو گذر کرده بود جدای از سیستم لحاظ کنیم...

💠 با این حال، هگل اگر چیزی به ما یاد ندهد، دست کم می آموزاند که در نسبت با (تاریخ و دین و فرهنگ و سیاست) خودمان با ژرفای بیشتری نظر کنیم.

💠 بهروززواریان/ تحلیل قسمت کوتاهی از کتاب هگل؛ فردریک بَیزِر.

💠 ...فلسفه در این هنگام کهن‌سالی زندگی؛ وضع موجود را با رنگ خاکستری خود به تصویر می‌کشد و امر واقع را در قلمرو فکر بازسازی می‌کند. (فریدریش هگل).

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken