📍تفکر نوین و کشف فلسفی📍

📍تفکر نوین و کشف فلسفی📍

💠 ما، بر حسب معمول نقطه آغاز تفکر فلسفی را در چارچوب «تاریخ فلسفه» مطالعه می کنیم. برای ما روشن است که «فیلسوفان طبیعی»، که پیش از افلاطون می زیستند دارای همان سهمی نیستند که به عنوان مثال، افلاطون در تاریخ « #تربیت » یونانی دارد. وانگهی، افلاطون اولین فیلسوفی است که وظیفه «فلسفه» را شکل بخشی به نمونه انسانی نو دانسته است. بدیهی است که پیش از ‌او، وظیفه تربیت قوم به عهده شاعران بوده است که نمونه آن را در تحلیل اشعار «سولون» مشاهده می کنیم. اما می توانیم گوشزد کنیم که این سیر تاریخ یونان، تا زمانی که «سوفسطاییان» پدیدار شدند اهمیت خود را از دست نداده است.

💠 با این حال به نظر می رسد که تعیین نقطه دقیق تفکر مبتنی بر «عقل»، در تاریخ یونان بسیار دشوار است. چراکه حتی در هنگامه ظهور «فیلسوفان طبیعی» هم، اسطوره، هم چنان قوت خود را حفظ کرده است. به عنوان نمونه ما نمی توانیم دقیقا حکم کنیم که تفاوت (هومری) که « #اقیانوس » را منشأ جهان می داند با (طالس) که «آب» را مبدأ جهان قرار می دهد چه تفاوتی دارد؟ اما می توان گفت که قطعا محیط اطراف زندگی طالس که در نزدیکی دریا می زیسته، در پیدایش نظریه او سهمی بزرگ ایفا کرده است. از سویی هزیود، در کتاب «پیدایش خدایان»، اگرچه به عناصر عقلانی تکیه کرده است اما در عین حال، این نیروی اسطوره است که هم چنان پایداری می کند.

💠 از این مجرا می توان سهم این اندیشمندان را به نمونه های بعدی بسط داد. امپدوکلس، اگرچه در همان نظام و بسط فلسفه طبیعی کوشش می کند اما معتقد است که جهان هستی بر اثر غلبه «مهر» به وجود می آید و هنگامی که «کینه» غلبه یافت از هم فرو می پاشد.

💎 در نتیجه اگرچه میل به دانستن انسان را به سمت جهان طبیعی سوق داده بود، اما بسط «ایده» و تفکر علمی فلسفی، نه با غلبه عقل آغاز می شود و نه با پایان اسطوره همراه است.

💠 برای من که نظام یونانی را از وجه سیاسی دنبال می کنم شاید این نظریات در وجه اول چندان سودی نداشته باشد. اما وقتی بعدها افلاطون را می خوانیم پی می بریم که بدون درک این نظام ها حتی فهم ایده افلاطون و عالم مثال های علوی(با ضم ع) او غیرممکن است.

💠 بامهر؛ تقریر و تحلیل: #بهروز_زواریان/ کتاب ورنر یگر؛ پایدیا صفحات(۲۲۳_۲۲۱).

📎📎 #ما_را_به_اشتراک_بگذارید.
📌 📌فلسفه و تاریخ

💠 جایی برای آنان که می اندیشند؛ چاه به چشمه ای که از آن آب می نوشیدیم حَسرَت می بُرد

۱. دکتر عبدالکریم سروش
۲. دکتر سیدجوادطباطبایی

🔻🔻🔻🔻🔻
https://t.me/denkenfurdenken