✅روز جهانی خاک بر همگان مبارک باد

✅روز جهانی خاک بر همگان مبارک باد.
✍دکتر احمد خاتون آبادی


منشا و شدت فرسایش خاک در ایران به فراخور موقعیت جغرافیایی، خشکسالی طبیعی و یا هیدرولوزیک (انسان زاد)، و نیز میزان و نوع بهره برداری انسان از عرصه های طبیعی (مراتع، جنگل ها، معادن، خاک و آب) متفاوت است. رودخانه ها، دریاچه ها و تالاب هایی که با بهره برداری بیش از حد خشک میشوند، مراتعی که در کشور بیش از سه برابر ظرفیتشان مورد بهره برداری قرار میگیرند،؛ جنگل های باستانی شمال که طبق آخرین اخبار، دارای یکصد بهره بردار دارای مجوز است و از داخل تهی میگردد، معادنی که پس از بهره برداری بدون باز گرداندن خاک سطحی به شکل گالی و خندق رها میشوند، جاده هایی که (بدون مرمت حاشیه تخریب شده آن ها) در مناطق جنگلی و مرتعی احداث میگردند، معدن گچی که به جای استخراج از سازند های گچی خالص، گچ را از خاک (با تخریب خاک سطحی ارزشمند و یا از بین بردن لایه حفاظتی سنگفرش بیابانی) استحصال میکنند و دیم کارانی که مراتع را در جهت شیب زمین شخم میزنند و پس از چندی نیز آن را رها می کنند، فعالیت های تولیدی که خاک را با مواد شیمیایی و فلزات سنگین آلوده میکنند و سرانجام کوره های آجر پزی بسار زیاد که خاک دشتهای حاصلخیز کشور را با مصرف سوخت ارزان (مانند دشت گرگاب اصفهان با بیش از 110 کوره و تخریب دو متر از خاک حاصلخیز در عمق زمین و حدود 70 کوره در جی و قهاب) همگی موجب بالا بردن رتبه فرسایش خاک ایران در میان پر فرسایش ترین کشور ها شده اند.

تولید فولاد غیر قابل رقابت با آب مناطق خشک کشور، و محصولات کشاورزی ارزان مانند صیفی جات و صادر کردن آنها به یک دهم قیمت آب صرف شده برای این محصولات و همچنین مصرف غلط محصولات کشاورزی و ضایعات زیاد آن ها، نمونه های بارز نقش همه مردم درفرسایش منابع آب و خاک کشور می باشد. و پایان دادن به این تخریب جبران ناپذیر، عزمی جزم و مشارکت فعال و همگانی آحاد مردم در همه سطوح را می طلبد.

هجوم ناگهانی ریز گردها با وزش باد های معمولی و گل آلوده شدن آب رود خانه های خشک نشده با بارانی عادی، همه نشان از بی حفاظ شدن خاک گرانبهای کشورمان است. بر این موارد که با مدیریت مشارکتی قابل اصلاح اند، بایستی اظهارات اخیر ریاست محترم جمهور و رییس محترم سازمان حفاظت محیط زیست در باره قاچاق خاک به کشور های حاشیه خلیج فارس را بیفزاییم.
بیاییم با مشارکت همگانی دست در دست هم و با پایش مردمی، با احیای رود خانه و تالاب ها و دریاچه ها و زمین های خشک شده ، از سونامی ریز گرد های نمکین در آینده، با همتی والا پیشگیری کنیم.
یادمان باشد خداوند متعال انسان را از خاک و زندگی و حیات را با آب شرف خلق بخشید. شعار سازمان ملل همواره در این سه رکن استوار بوده است: خاک، آب و امنیت غذایی.
به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy