✅آیا بحران انباشتۀ بانکی و معوقات گسترده با فرمان‌ها قابل‌حل است؟

✅آیا بحران انباشتۀ بانکی و معوقات گسترده با فرمان‌ها قابل‌حل است؟


• رئیس محترم بانک مرکزی در فرمانی، مشتمل بر 5 مأموریت، از بانک‌ها خواسته‌اند که «تمهیدات لازم در خصوص تشکیل کارگروه‌های وصول مطالبات و یا تشدید فعالیت گروه‌های موجود در آن بانک اتخاذ و نتیجه‌ اقدامات طی گزارش‌های دوره‌ای اعلام شود». روشن است این اقدامات ازآن‌جهت اتخاذ می‌شود که نشانه‌های بحران بانکی و موهومی بودن دارایی‌های ناشی از امهال/استمهال همراه با منجمد شدن گردش پول هرروز بیش‌تر نمایان می‌شود. آیا این‌گونه تمهیدات راهگشا خواهد بود؟ خیر! چرا؟

• امکان بازپرداخت وام و تشکیل سرمایه در چرخۀ وام‌دهی بانک‌ها وقتی میسر می‌شود که واقعاً تسهیلاتِ ناشی از افزایش نقدینگی به سرمایه‌گذاریِ واقعی تزریق شود. به ساده‌ترین بیان، باید همراه با خلقِ نقدینگی جدید سرمایه‌گذاری جدید شکل گیرد. در متنِ سرمایه‌گذاریِ جدید، تقاضاهایِ جدید، تحریک‌شده و کالاهای عرضه‌شده توسط این سرمایه‌گذاری‌ها را می‌خرد. با این کار، امکان بازپرداخت بدهی به بانک‌ها برای بنگاه‌های بدهکار فراهم می‌شود.

• برای آن دسته که پول تازه خلق‌شده (پرداخت‌شده به‌عنوان دستمزد از مجرای سرمایه‌گذاری) را پس‌انداز می‌کنند، اگرچه امکان تسویۀ نهایی تسهیلات در نظام بانکی وجود ندارد، اما معادل با آن سرمایه تشکیل‌شده که قابل تأدیه با واسطه‌گری بازار سرمایه است.

• مسئلۀ نظام بانکی ما این است که به دلیل بالا بودن نسبت نرخ بهره به نرخ رشد نقدینگی (برای مدتی طولانی)، اساساً بخش اصلی نقدینگیِ تازه خلق‌شده به اقتصاد وارد نشده تا قابل تسویۀ آتی باشد؛ یا اینکه معادل آن سرمایۀ واقعی تشکیل‌شده باشد. محاسبات صورت‌های مالی بانک‌ها نشان می‌دهد که نسبت هزینۀ پرداخت‌شده بابت نرخ بهره و بالاسری بانک به نقدینگی خلق‌شده توسط بانک در موارد متعددی نزدیک به 100% است! درحالی‌که این نسبت برای بانک‌های نمونه در کشورهای دیگر کمتر از 40 % است.

• خیلی ساده نتیجه اینکه از 800 هزار میلیارد تومان نقدینگی خلق‌شده در 4 سال گذشته، بخش اصلی آن اساساً وارد اقتصاد نشده که اکنون قابل تسویه باشد. وقتی رقم ناچیز سرمایۀ بانک‌ها را نسبت به این عدد در نظر می‌گیریم به‌سرعت متوجه می‌شویم که مسئله بسیار عمیق‌تر از آن است که بتوان با اینگونه اقدامات آن را حل کرد؛ طرح و بسته‌ای ملی لازم است برای خروج از این بحران! /مبین

به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy