✅وضعیت هشدار در صندوقهای بازنشستگی کشور (قسمت دوم). ✍سیاوش نوروزی

✅وضعیت هشدار در صندوقهای بازنشستگی کشور(قسمت دوم)
✍سیاوش نوروزی
@esfahaneconomy
علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفته است " تعداد بازنشستگان تامین اجتماعی از سال ۱۳۵۳ تا سال ۱۳۸۳ برابر با یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر بوده است و بر اثر بازنشستگی‌های پیش از موعد و انواع مداخلات در قواعد صندوق‌ها، تعداد بازنشستگان صندوق از ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۲ برابر با یک میلیون ۳۰۰ هزار نفر شده، یعنی بازنشستگان هشت سال کشور برابر با تعداد بازنشستگان ۳۰ سال قبل از آن بوده است."

این در حالی است که دولت حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان به سازمان تامین اجتماعی بدهکار است، که بخشی از آن مربوط به معافیت‌های مربوط به بیمه شدگان و بخشی نیز مربوط به بازنشستگی پیش از موعد است.

برآوردها نشان می‌دهد که در سال ۱۳۸۴ میزان بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی حدود ۶ هزار میلیارد تومان بوده است در حالی که این رقم اکنون به مرز ۱۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.

مسئله دیگر از نظر کارشناسان این است که کاهش سن بازنشستگی و افزایش سنوات مستمری بگیری باعث شده تا سن بازنشستگی به حدود ۵۲ سال در ایران برسد در حالی که میانگین سن بازنشستگی در جهان حدود ۶۵ سال است.

به نظر کارشناسان، به دلیل افزایش امید به زندگی در ایران (حدود ۷۵ سال)، پس از بازنشستگی افراد، معمولا این افراد و خانوارده و ورثه آن‌ها به طور میانگین ۲۵ سال حقوق بازنشستگی می‌گیرند.

علاوه بر همه این‌ها، در طول سال‌های اخیر دولت به جای بدهی‌های خود بخشی از شرکت‌های دولتی را به صندوق‌های بازنشستگی داده که بخشی از آنها ضررده بوده‌اند. در کنار آن مدیریت نادرست این بنگاه‌ها و صندوق‌های بازنشستگی و دخالت‌های دولت باعث شده تا این صندوق‌ها دچار بحران شوند.

در کنار این عوامل باید رکود چند سال گذشته در اقتصاد ایران، کاهش شدید رشد اقتصادی، تورم بالا، افزایش جمعیت بیکاران، افزایش مداوم حقوق، کاهش نرخ مشارکت و فعالیت اقتصادی را اضافه کرد که باعث شده صندوق‌ها نتوانند به وظایف خود عمل کنند.

بنابر آمارهای رسمی تعداد مستمری بگیران در صندوق‌های بازنشستگی از حدود چهار میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در سال ۱۳۹۳ به بیشتر از هفت میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در پنج سال آینده خواهد رسید و این یعنی مشکلات بیشتر در انتظار صندوق‌های بازنشستگی است.

برخی کارشناسان نسبت به آینده اقتصاد کشور به خصوص صندوق‌های بیمه‌ای هشدار داده‌اند. محسن رنانی استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان گفته است: "آنچه قابل تداوم نیست، بحران رکود است، اگر چاره‌ای اندیشیده نشود ممکن است دچار درهم ریختگی سیاسی شود و در بحران رکود، بحرانی ترین نقطه که می‌‌تواند آغاز تنش‌‌های اجتماعی و سیاسی باشد، حوزه مستمری‌ بگیران و بازنشستگان است."

به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید👇👇👇
https://telegram.me/esfahaneconomy