​. ✅امکان ایجاد بحرانی جدید برای اقتصاد ایران


✅امکان ایجاد بحرانی جدید برای اقتصاد ایران
✍دکتر فرشاد مومنی، اقتصاددان


☑️حیطه سلامت مهم‌ترین رکن پایداری نظام جمعی است. کسانی که در حیطه مسائل توسعه کار کرده‌اند به خوبی می‌دانند که نیم‌ قرن است که بُعد اجتماعی توسعه به دلایل گوناگونی روز به ‌روز از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شود.
☑️متاسفانه ما در ایران به طور دایم در معرض سیکل‌های سیاسی قرار داریم و در چارچوب یک اقتصاد رانتی، سیکل‌های سیاسی این خطر را ایجاد می‌کند که مسائل مهم و حیاتی در کشور مانند طرح تحول سلامت با کوته‌نگری و آلوده به اغراض سیاسی روبه‌رو شود.
☑️در همه‌ جای دنیا حوزه سلامت به این دلیل که مهم‌ترین رکن پایداری حیات جمعی است جزو بالاترین اولویت‌ها در سیاست‌گذاری‌های اجتماعی است و از این جهت سیاست‌های سلامت اهمیت فوق‌العاده‌یی برای توسعه به ‌ویژه در کشورهای درحال توسعه دارد.
☑️باید مسائل کشور را شفاف‌سازی کنیم و در این باره باید به صورت علمی برخورد کنیم، از همان روز اولی که این طرح مطرح شد، شباهت حیرت‌انگیزی میان این طرح با طرح مسکن مهر دولت قبل قابل رویت بود.
1⃣شباهت نخست این بود که هر دو طرح در شناخت کانون اصلی بحران‌ها به ویژه برای اقشار کم‌درآمد درست و دقیق عمل کردند. همچنان که مساله مسکن فرودستان تا به امروز یک مساله حاد اقتصاد سیاسی با تبعات حاد اجتماعی است، مساله سلامت هم با کارهای نامناسبی که انجام گرفته بود در آستانه دولت یازدهم به یک مساله بسیار حاد تبدیل شده بود.
◀️به ازای ندانم‌کاری‌هایی که در کشور وجود داشت متاسفانه افرادی در این میان زیر خط فقر رفتند.
2⃣شباهت دوم این دو طرح این بود که بنیان‌های قانونی آنان با ابهام روبه‌رو بود
3⃣شباهت سوم هم این بود که بنیان‌های کارشناسی طرح مسکن مهر و طرح تحول سلامت با پرسش‌های جدی و بزرگ مواجه بود
☑️ما از روز اول درباره ضعف بنیان‌های قانونی و کارشناسی این طرح هشدار دادیم. هشدار دادیم که ایجاد تعهدات پایداری روی یک سلسله منابع ناپایدار، اشتباه است و قطعا طرح را دچار مشکل خواهد کرد.
☑️درباره مسائل قانونی این طرح هشدار دادیم و گفتیم که این موضوع کشور را با بحران مواجه می‌کند ولی این هشدار‌ها نادیده گرفته شد.
☑️من به سهم خودم بر اشکالات طرح تحول سلامت تاکید کردم و هشدارهای لازم را دادم اما متاسفانه به قاعده مالوف در کشور نه تنها این هشدارها شنیده نشد بلکه با فرافکنی، فرار از مسوولیت و توپ را به زمین دیگران انداختن مواجه شد. در نتیجه مشاهده می‌کنیم که از یک طرف گستره و عمق این بحران افزایش نگران‌کننده‌یی پیدا کرده و از طرف دیگر شیوه مواجه ‌شدن نظام تصمیم‌گیری کشور با این بحران این پتانسیل را دارد که مساله را به یک بحران غیرقابل برگشت تبدیل کند.
☑️اینکه با هر صلاحدیدی دستگاه‌های متولی امر حمایت اجتماعی مجبور شوند که از بانک‌ها وام‌های سنگین بگیرند که مسائل جاری این طرح را برطرف کنند جز صدور فرمان برای پیشروی در باتلاق نیست. این هم که شیوه‌های متعارف همکاری مورد نیاز برای حل مساله جای خودش را به منازعه‌های غیرقابل توجیه دو وزارتخانه بهداشت و رفاه داده است بر نگرانی‌ها می‌افزاید.
☑️اینها همه علائم بسیار نگران‌کننده‌یی است که به ما می‌گویند قطعا این مسیر قابل تداوم نیست. من نگرانی عمیق خودم را از تداوم غیرقابل توجیه شیوه کنونی طرح تحول سلامت مطرح می‌کنم.
☑️هدف ما فراخواندن کل نظام تصمیم‌گیری کشور به جدی گرفتن این مساله و احاله کردن آن به منطق کارشناسی به جای منطق زور و لابی‌گری سیاسی است.
☑️امیدواریم قبل از اینکه به مراحل غیرقابل بازگشت و بیش از حد پرهزینه برسیم، این صدای مشفقانه شنیده شود و از یک موضع ملی و نه جناحی و باندی تلاش کنیم که مسائل و مشکلات نظام سلامت را اول صورت‌بندی کنیم و بعد هم نظرات دقیق کارشناسی را بشنویم.

برای پیش بینی های اقتصادی به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy