‍ ✅رابطه صادرات و نرخ ارز

‍ ✅رابطه صادرات و نرخ ارز
✍دکتر عباس شاکری


در این آشفته بازار، رانت و... که نزدیکی انتخابات است و مسائل سیاسی هم بی ارتباط با این موضوع نیست و ما نمی خواهیم که نقل مجلس شویم و هر کس برداشت خود را از این سخنرانی داشته باشد و در جهت اهداف خود از آن استفاده کند اما مشکلات کشور مسائل ویژه ای است و نمی توان بی تفاوت از کنار آن عبور کرد.

مسائلی که در آن قرار داریم ریشه ای مختلفی دارد ودر حوزه تحلیل هم آسیب هایی وجود دارد و در علوم اجتماعی وقتی می خواهیم مسئله ای را تحلیل کنیم باد همه عوامل را در آن قرار دهیم و اگر تعدادی را حذف کنیم تحلیل کلیشه ای می شود و باید با زور، رانت و.. بگوییم علم این است،در صورتی که هر مسئله ای را که خواهید مطرح و بررسی کنید باید هرچه به آن مربوط است را از نظر بگذرانید. ما در کتاب ها مسائلی را بیان می کنیم که درست هستند و کسانی که تحصیل می کنند یک سری روابط علت و معلولی و پیدا کردن قدرت درک و استنباط است اما در کاربرد باید همه جوانب را دید اگر نبینیم به شرایط کنونی می رسیم.

مسئله از اینجا شروع شد که مشاور رییس جمهور سخنرانی کرد که این همزمانی هم نکاتی دارد و وی گفت که ما باید نرخ ارز را بر اساس منافع صار کننده قرار دهیم. واقعیت این است که اقتصادی که تولید و ایده دارد، با نرخ ارز را در مقاطعی می تواند این کار را انجام دهد اما آن اختلال و جابه جایی هم ندارد چراکه آن ها هم به دنبال رقابت پذیری فنی و نوآوری برای ارتقا صادرات هستند و در مواردی از نرخ ارز هم استفاد می کنند. با این اوصاف، آنچه که ما به عنوان صادرات داریم تقریبا صادرات غیرنفتی واقعی محسوب نمی شود است چراکه در آمار خود مواردی مانند محصولات پتروشیمی، میعانات گازی و.. را هم غیرنفتی محاسبه کرده اند اما درحقیقت غیر نفتی نیستند و ما نهایتا الی 10الی 15 درصد صادرات ما کالای صنعتی شامل پسته و... باشد.

در نامه چهارده سندیکا مشاهده کردیم که صنایع بالادستی ومادر که صادرات انجام می دهند و خام فروشی می کنند اگر بخواهند به مصرف کننده داخلی بفروشند قیمت بسسیار بالاتر از صادرات تعیین می کنند اما این درحالی است که در دنیا صنایع مادر نقش حمایتگر دارد. کدام صادرات را با نرخ ازر می خواهید بهبود ببخشید؟ آیا برای صنایع بالا دستی است؟

گویی همه چیز در حرکت است تا در ابتدا منافع غیرمولدها، سپس خام فروش ها، مونتاژکارها و در آخر تولیدکنندگان قرار گیرد. بنابراین باید دید منظور کدام صادرات است. وضعیت کره را مقایسه کنید، به صنایع مادر کمک می کند اما می گوید که محصول شما مواد اولیه صنایع دیگر است بنابراین بر قیمت شما نظارت می کنیم و بر کالاهای دیگر نظارت ندارد.

حجم زیاد یارانه به خام فروش ها بدهید، صنایع مادر هستند اما مادری نمی کنند و این ها را با ارزش افزوده پایین به دنیا صادر می کنند و مواد اولیه تولید در جای دیگر می شوند. طبیعتا از آن طرف بحث است که قیمت را آزاد کنید در حالی که قیمت نسبت به کشورهای دیگر پایین نیست. این چهارده سندیکا در بحث نهاده ها مشکل دارند. صنایع فولاد و پتروشیمی آنقدر اعداد و ارقام ارائه می کنند تا یارانه تعلق گیرد. روزنامه رکن چهارم جامعه مدنی است اما این روزنامه ها بلندگوی سرپنجه های منفعت نباشند باید مستقل باشند و مسائل کشور، تولید، اشتغال و... را بیان کنند.

اینکه می گویند نرخ ارز افزایش یابد که صادرات نیز به تبع آنافزایش یابد، باید پاسخ داد که ما صدبار نرخ ارز را افزایش دادیم وصادرات ما در شرایط کنونی است و کالاهای صنعتی و کشاورزی چنین سهمی دارد و صنایع مادر می ماند که با ارزش افزوده پایین صادر می شود.

به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy