💠 چگونه میتوان رفتار مخرب انسان را با محیط زیست توجیه نمود؟ 💠. ✍️ سید احمد خاتون آبادی

💠 چگونه میتوان رفتار مخرب انسان را با محیط زیست توجیه نمود؟ 💠
✍️ سید احمد خاتون آبادی

✅ ویلیام رییس (William Rees) که برای پیشنهاد مفهوم: "رد پای زیست محیطی" در اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی کاندیدای جایزه نوبل شده بود می گوید که تاریخچه زندگی انسان بر کره زمین بیانگر روحیه مخرب انسان و رفتار ذاتی ناپایدار او با محیط زیست می باشد.
و به همین خاطر آموزش رفتار درست و پایدار با محیط زندگی باید از کودکی در اولویت همه آموزشها ی آدمیان و دست کم، موازی با دیگر یادگیری ها قرار گیرد.

✅ او نظریه اش مربوط میشود به عدم تعادل و تضاد انسان نسبت به رشد تکنولوژی از یکسو و تخریب محیط زیست (Bio- physical) از سوی دیگر. به گفته او آدمی در تلاش مستمر برای رشد تکنولوی ، همواره بر محیط طبیعی و منابع حیاتی آن تاخته و ویرانی بر جای نهاده است.

✅ ویلیام ریس استاد بازنشسته دانشگاه بریتیش کلمبیا ی کانادا، برای توقف این روند مخرب پیشنهاد موثر اندازه گیری " رد پای زیست محیطی" را داد. به گفته او میزان استفاده هر فرد، هر سازمان و هر ملتی، از منابع حیاتی و طبیعی به اضافه آلودگی و پسماندی که تولید میکند، رد پای زیست محیطی او محسوب خواهد شد.

✅ 💦 هر قطره آبی که بیهوده مصرف شود ما را در ایجاد بحران آب در حد خود سهیم می سازد؛ 🌳🌲 هر برگ کاغذی که بیهوده استفاده کنیم در قطع درختان جنگلی سهیم‌میشویم؛
🚘 🚦خود روی تک سرنشین را که به سطح خیابان می‌کشانیم، به نوبه خود در آلودگی‌هوا نقش خواهیم داشت؛ 📺 🔌 هر وسیله برقی که به کار میگیریم در آلودگی هوا و ایجاد گازهای گلخانه ای که از نیرو گاه های حرارتی تولید کننده برق، به جو کره زمین وارد میشود و آن را گرم می سازد، اثر منفی خواهد داشت 🌐 و اگر به نوعی در احداث سد های بزرگ نقش و یا موافقت داریم، بدون تردید در خشک شدن رودخانه ها، تالاب ها، دریاچه ها و در نتیجه در فرو نشست زمین سهیم شده ایم.

✅ پس باید با آموزش و یادگیری، افراد و سازمانها و ملت ها بیاموزند چگونه رد پا (footprint ) یا اثر گذاری منفی خود بر محیط زندگی را کاهش دهند.

✅ آدام اسمیت با کتاب معروف خود به نام "ثروت ملل"، پیشرو و مروج این دیدگاه اقتصادی بود که منشا ثروت در استفاده نامحدود و تبدیل منابع طبیعی به کالاهای مصرفی است. او نمی دانست که منابع طبیعی دارای محدودیت اند و سرانجام روزی به پایان خواهد رسید.

✅ تفکر خطی یعنی در توسعه تکنولوژی و صنعت نقطه ای از خط را به عنوان شروع در نظر بگیریم و بدون توجه به پیامدهای آن، تا بی نهایت ادامه دهیم.

✅ در برابر تفکر خطی، دیدگاه سیستمی قرار دارد که بر اساس آن باید اطراف خط و اثرات گوناگون رفتار تکنولوژی را نیز ببینیم و با مشاهده تاثیرات منفی، آن را متوقف کنیم و یا در رفتار های خود تجدید نظر نمائیم.

⁉️ ✅ پرسش : آیا در توسعه کشورمان و شهرمان تفکر و مدیریت خطی دنبال شده و یا اینکه با تفکر سیستمی، ابعاد و جنبه های گوناگون رشد اقتصاد و صنعت را نیز دیده ایم و برای بحران های به وجود آمده مانند: آلودگی هوا، خشکی رودخانه ها و تالاب ها و نابودی محیط زندگی چاره ای صحیح و به هنگام اندیشیده ایم؟

🌐 از شما هموطنان محترم درخواستی به جا دارم و آن اینکه با نگاهی کنجکاوانه به روستا ها و شهر هایمان پاسخی مناسب و ملموس به پرسش بالا بیباید. و چنانچه اثر رفتار ما و رد پای زیست محیطی ما (Environmental footprint) مخرب است در اصلاح آن کوشش جدی به خرج دهیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان
مجمع فعالان اقتصادی
telegram.me/esfahaneconomy