روندهاى محتمل در اقتصاد جهان در سال ٢٠١٧ (قسمت اول)

روندهاى محتمل در اقتصاد جهان در سال ٢٠١٧ (قسمت اول)

مخصوصا از واژه پيش بينى استفاده نكردم ، چون يك نوع قطعيت در اين واژه است و قطعيت چيزى است كه من ميخواهم از آن فرار كنم . بنابراين آينده هميشه محتمل است و تاكيد زياد بر صحت پيش بينى ها ، ناشى از قطعيت چارچوب هاى ذهنى است كه حاصل آن عدم شنوايى ، تحكم ، و در نهايت كارآمدى پايين است . از طرف ديگر با درك شرايط حال ميتوان احتمال برآوردهاى آينده را بالاتر برد و به واقعيتى كه قرار است تحقق پذيرد نزديكتر كرد. ضمنا بدون نگاه به آينده محتمل ، نوآورى ، تحول ، بازدهى بالا ، متفاوت نگاه كردن ، سياست هاى متفاوت اعمال كردن غير ممكن است و بنابراين ابزار قدرتمند تحول در شخص ، سازمان و كشور نگاه واقعگرايانه به آينده است . به همين منظور ظرف سال گذشته ميلادى هميشه نگاه به آينده داشتم و به همين دليل هميشه با نگاهى به آينده در زمان حال كار ميكردم . حاصل اين نگاه چهارده روند يا اتفاق در سال ٢٠١٧ است كه احتمال تحقق آنها را بالا ميدانم . طبيعى است كه هر كس آينده متفاوتى دارد و آينده را هم متفاوت ميبيند.

1- سال ٢٠١٧ بيش از آنكه سالى اقتصادى باشد يك سال سياسى است . تحولات سياسى متغيرهاى اقتصادى را تحت تاثير جدى قرار خواهند داد و به همين دليل است كه نوسانات اقتصادى در جهان بسيار زياد و جدى خواهد بود. گسترش پوپوليسم – ناسيوناليسم و عدم انطباق اين جنبش سياسى با ساختار موجود اقتصادى در جهان ، يكى از محركهاى اساسى در نوسان بازارهاى مالى در سال ٢٠١٧ خواهد بود. طبيعى است كه اين نوسانها عليرغم اينكه مى توانند فرصت ساز باشد، در عين حال سال ٢٠١٧ همراه با تهديد هاى جدى نيز خواهد بود.
2- اروپا در سال ٢٠١٧ در جهان خبر ساز خواهد بود. انتخابات هلند در ماه مارس ، اولين دور انتخابات فرانسه در آوريل ، انتخابات آلمان در سپتامبر و احتمال انتخابات ديگرى در اروپا از جمله در ايتاليا و يونان ، نمونه هايى از تحولات سياسى در اروپا خواهد بود كه اين منطقه را به يك منطقه خبرساز تبديل خواهد كرد. در نتيجه و به همين نسبت متغيرهاى اقتصادى اروپا نيز نوسان بالايى را تجربه خواهند كرد. مهمترين ويژگى اين تحولات سياسى احتمال قدرت گيرى نيروهاى راست است كه احتمال انتخابشان در هلند و فرانسه زياد است و همين مساله ميتواند بازارهاى مالى را با نوسان بالا همراه كند. زيرا در هر دو كشور جناح راست اعلام كرده است كه اگر قدرت را در دست بگيرند ، خيلى سريع از اتحاديه اروپا خارج خواهند شد.
3- دلار امريكا در سال ٢٠١٧ كماكان يك پول پر قدرت باقى خواهد ماند. قدرت دلار امريكا اساسا وابسته به احتمال افزايش نرخ بهره در امريكا در چندين نوبت است كه اين خود نرخ بازدهى اوراق قرضه را بالا مى برد و امريكا را در مقابل اتحاديه اروپا ، انگلستان ، ژاپن و بيشتر كشورهاى G10 از اين نظر قدرتمند تر ميكند. افزايش نرخ بازدهى اوراق قرضه در امريكا و كاهش آن در كشورهاى رقيب امريكا ( از نظر اقتصادى ) پديده اى را ايجاد كرده است كه به bond yield divergence موسوم شده است . اين واگرايى بازدهى اوراق قرضه ، كماكان دلار امريكا را به يك پول قدرتمند تبديل خواهد كرد. بنابراين شاخص دلار dollar index بيشتر اوقات در بالاى ١٠٠ جا خوش خواهد كرد و همين مساله موجب مى شود كه محدوديت جدى براى افزايش مواد اوليه در سطح جهان به وجود آيد.
4- كالاهاى پايه همانند فلزات پايه ( روى ، فولاد ، آلومينيوم ، مس ، سرب و ... ) ، انرژى ، محصولات كشاورزى و فلزات قيمتى قدرت زيادى در افزايش قيمت نخواهند داشت . بهاى شاخص دلار و عرضه و تقاضا در بازارهاى كالاها از عوامل مؤثر در تعيين قيمت آنها است . در سال ٢٠١٦ كالاها تا حدى توانستند مستقل از افزايش شاخص دلار بالا بروند ، ولى در سال ٢٠١٧ اين افزايش مجددا با نرخ دلار گران با محدوديت مواجه مى شود. بنابراين انتظار نداريم كه كالاها روندى افزايشى داشته باشند.
5- طلا به دليل وابستگى بسيار بالايش با شاخص دلار در بازارهاى جهانى ، مقهور قدرت دلار خواهد شد. طلا در سال ٢٠١٧ روزگار خوشى را نخواهد داشت و كاهش هاى جديدى را تجربه خواهد كرد. در سقف هم بعيد است كه مرز ١٣٠٠ دلار را رد كند. روند عمومى قيمت طلا در بازارهاى جهانى در سال ٢٠١٧ بيشتر نوسانى است تا يك روند افزايشى يا كاهشى . اين نوسان هم پيش بينى مى شود كه بين ١٠٥٠ تا ١٣٠٠ باشد. بديهى است كه اگر نوسانات سياسى عمده باشد ممكن است طلا را بسيار بيشتر از حد متصور افزايش دهد.
برای پیش بینی های اقتصای به ما بپیوندید

http://telegram.me/esfahaneconomy