🔴 بر از دیدگاه.. ✍ دکتر موریس ستودگان …

🔴 #تحلیلی بر #اعتیاد از دیدگاه #آسیب_شناسی

✍ دکتر موریس ستودگان

#بخش_ششم

⛔️ 9 شاخص نظریه ساترلند


1⃣ عمل مجرمان آموختنی است، نه موروثی. یعنی تا فرد آن را نیاموزد به فکر انجام دادن آن نمی­افتد.

2⃣ آموزش از طریق ارتباط فرد با سایر افراد صورت می­گیرد و عموماً به صورت شفاهی و به کمک کلمات است و فقط در برخی موارد ممکن است از طریق حرکات چهره و قیافه انجام گیرد.

3⃣ بخش اعظم آموزش رفتار بزهکارانه در گروه­های نزدیک که با فرد روابط صمیمانه دارند انجام می­گیرد.

4⃣ آموزش عمل مجرمان مراحل مختلفی دارد.

🔺 فنون ارتکاب جرم که گاه پیچیده وگاه ساده است.

🔺 جهت دادن به انگیزه­ها،گرایش­ها، کشش­های درونی و توجیه عمل مجرمانه.

5⃣ کسب انگیزه­ها و میل به ابراز کشش­های درونی آموختنی است.همه مردم جامعه نظر مطلوب نسبت به رعایت هنجارهای حقوقی ندارند. در برخی موارد فرد با گروهی در ارتباط است که هنجارهای حقوقی برای اعضای آن مطلوب است و گاه فرد در محیطی زندگی می­کند که افراد نزدیک به او مخالف اطاعت از آن قواعد­اند.

6⃣ زمانی فرد به عمل بزه­کارانه دست می­زند که آمیزش او با کسانی که موافق شکستن قاعده­اند بیش­تر از کسانی است که با شکستن قاعده مخالف­اند. این بند در واقع اساس نظریه ساترلند است و به ارتباط فرد بزه­کار و غیر بزه­کاران اشاره می­کند. به عبارت دیگر براساس این نظریه روابط فرد با دیگران هنگامی که به مساله جرم ارتباطی ندارد و تا زمانی که با کار جرم آمیز پیوستگی نکند، اثری در ایجاد رفتار مجرمانه ندارد(سخاوت ، 1385 :56-55 ).

7⃣ فراوانی معاشرت از نظر دفعات وقوع، مدت، ارجحیت و شدت می­تواند متفاوت باشد. یعنی میزان معاشرت فرد با افراد کج­رفتار در مقابل افراد به­هنجار مورد نظر است. فراوانی و مدت زمان معاشرت بسیار با اهمیت­اند. ارجحیت با اهمیت است از این نظر که اگر رفتار موافق رعایت قانون در کودکی آموخته شود، فرد در وضعیتی متفاوت با کسی قرار دارد که از ابتدا به عدم رعایت قانون تشویق شده است. ارجحیت و شدت به منزلت معاشر، به اهمیت الگوی رفتار و میزان درگیری عاطفی فرد با آن مربوط می­شود.

8⃣ جریان یادگیری رفتارکج­روانه از طریق معاشرت شامل تمام مکانیسم­های یادگیری می­شود که برای هر رفتاردیگری ضروری است. منظور این است که یادگیری کج­روی تنها شامل تقلید نمی­شود و عمیق­تر از آن است.

9⃣ در حالی که کج­رفتاری بیان نیازها و ارزش­های کلی است، نمی­تواند از طریق همان نیازها وارزش­ها توجیه شود. زیرا رفتار به­هنجار هم بیان نیازها و ارزشهاست. کوشش بعضی محققین برای تبیین کج­رفتاری از طریق نیازها و ارزش­ها مانند اصل خوشحالی، به دنبال منزلت بودن، انگیزه پولی و یا تحت فشار قرار گرفتن نمی­تواند کج­رفتاری را تبیین کند. زیرا این انگیزه­ها و گرایش ها در رفتارهای به­هنجار هم وجود دارد( ممتاز،1381 :82 ).

🔹نظریه ساترلند یکی از قوی­ترین نظری­ها در زمینه پیدایش انحرافات است که تا به امروز قدرت تبیین زیادی دارد. ساترلند در قالب نظریه­اش معتقد بود که انحرافات عموماً در قالب گروه­های نخستین نظیر گروه دوستان یا خانواده آموخته می­شود. این گروه­ها بسیار متنفذ­تر از مأمورین و مسئولین رسمی مانند معلمان، کشیشان، افراد پلیس یا ابزارهای ارتباط جمعی نظیرفیلم و روزنامه می­باشند.

🔹از نظر ساترلند فرآیند یادگیری رفتار بزهکارانه شامل تکنیک­های تبهکاری، انگیزه ­ها،گرایش­ها و دلیل تراشی­های لازم برای آن می­شود. بدین ترتیب یک جوان هم می­آموزد که چگونه با موفقیت دزدی کند و هم چگونه استدلال بیاورد تا دزدی خود را توجیه کند و برای آن عذر بتراشد(رفیع پور،52:1378).

🔹بر اساس این دیدگاه در ایران تحقیقات مختلفی انجام گرفته است و معاشرت با نزدیکان، همکاران و به ­ویژه دوستان معتاد و منحرف، تقلید از اطرافیان، معاشرت در محیط­های ناسالم و گوناگون از جمله مدرسه و محیط­های آموزشی نامطلوب از جمله عوامل اصلی اعتیاد به مواد مخدر ذکر شده است(کرم پور ، 1379 : 32- 34 )."

پایان

http://telegram.me/Iranianspa