فرهاد قنبری:. تاریخ چندین گونه روایت می‌شود

فرهاد قنبری:
تاریخ چندین گونه روایت می شود. یک بار توسط حاکمان، گاهی توسط فاتحان، گاهی توسط جاعلان و.....
تاریخ نگاری گاهی تاریخ گذشته را برای توجیه رفتار امروز خود می نویسد و با ذهنیت امروزی خود سعی می کند درباره تصمیمات حاکمان، قرن ها و هزاره های پیش قلم براند. در واقع این نوع تاریخ نگاری نه خود حادثه یا شخصیت تاریخی را همانگونه که رخ داده و وجود داشته بلکه همانگونه که امروز نیاز دارد خلق و ثبت می کند. در اینجا نه خود کورش و انوشیروان و جنگ نهاوند و ......همانگونه که وجود داشته اند بلکه آنگونه که امروز گفتمان ما طلب می کند خلق می شوند. به طور مثال امروزه یک تجزیه طلب قومی، تاریخی را می سازد که بگوید قوم ما هیچگاه ایرانی نبوده اند.
ناسیونالیست های افراطی ایران سعی می کنند یک کوروش عاشق همه انسانها که صرفا برای شرفش می جنگید و به حقوق بشر و آزادی ادیان اعتقاد داشت بسازند، البته تا اینجای کار نه تنها مشکل نداشته بلکه برای ساخت ملت ضروری و مفید نیز است. اما زمانی که این روایت وجه شووینیستی و نژادپرستانه گرفته باید در مقابلش ایستادگی کرد. تک گفتارهایی که از برخی تاریخ نگاران سطحی به وفور در فضای مجازی به اشتراک گذاشته می شود از این دسته هستند.
به عنوان نمونه:
«كوروش دستور دادبراي تصرف مصر ارتش ايران ازراه دريا خودرا به اين كشوربرساند
وزيری سوال كرد كه چرا از دريا
صحراي عربستان نزديكتر است
كوروش گفت؛حتي حاضرنيستم نعل اسبانم وارد خاك عرب ها شود»
نوشته هایی از این دست هر روز در شبکه مجازی برای نفرت پراکنی بیشتر بین ایرانیان و اعراب جعل و به اشتراک گذاشته می شود.
حال آنکه در وجود بسیاری از سرزمین ها و شخصیت های تاریخی دوره باستان هم شک های اساسی وجود دارد چه برسد به اینکه، لحظه لحظه جملات احساسی و حماسی کورش و داریوش ثبت و به این دقت در اختیار جامعه امروزی قرار بگیرد.
@kharmagaas