فرهاد قنبری:

فرهاد قنبری:
بیش از یک دهه است که گاهی مقابل هر کدام از دست فروش های کتاب در میدان انقلاب تهران یا نقاط دیگر در شهرهای مختلف توقف میکنم، با یک سری کتاب های تکراری مواجه می شوم.

مجموعه آثار هدایت، کلیدر، بی شعوری، هستی و نیستی، قلعه حیوانات، 1984، دائی جان ناپلئون، ایرج میرزا، عبید زاکانی، دیوار، صد سال تنهایی، کیمیاگر و چند کتاب دیگر پای ثابت بساط همه این دست فروش ها بوده و هستند.

اگر از هر کدام از دست فروش ها علت تغییر نیافتن کتاب هایشان را بپرسیم با این پاسخ مواجه می شویم که این کتاب ها مشتری و مخاطب بیشتری دارند.
این مسئله عوامل مختلفی می تواند داشته باشد. اولی آنکه مشتری های این کتاب ها به صرف معروف و آشنا بودن نام این کتابها، آنهارا خریداری می کنند.
عامل دوم اینکه مسیر روشنفکر شدن در ایران با خواندن این چند کتاب عجین شده است. در هر بحثی افراد برای نشان دادن روشنفکریشان حتما باید به بخش هایی از قلعه حیوانات، بوف کور و صد سال تنهایی اشاره کنند تا تایید دیگران را بگیرند.

عامل اصلی تر و مهمتر را می توان کتاب نخواندن جامعه ایران دانست. جامعه ای که کتاب نمی خواند مدام خود را تکرار می کند.این کتاب ها انگار در زمان منجمد شده اند و گذر ماه و سال دهه تغییری در استقبالشان ایجاد نمی کند.
تکرار مداوم این کتاب ها، حکایت در جا زدگی و اختگی جامعه ای است که سالهاست پویایی خود را از دست داده است.
telegram.me/kharmagaas