فرهاد قنبری:. شبکه‌های اجتماعی برای ما ایرانیان مفهوم متفاوتی نسبت به سایر مردم جهان دارد

فرهاد قنبری:
شبکه های اجتماعی برای ما ایرانیان مفهوم متفاوتی نسبت به سایر مردم جهان دارد.
جامعه ما به علت برخی محدویت های اجتماعی افراد را مجبور به خود سانسوری می کند. بسیاری از مردم برای حضور در محیط کار، درس یا اجتماع مجبور به تظاهر هستند، و فضای مجازی به عنوان امکانی برای بروز خود واقعی شان مورد استفاده قرار می گیرد.
بر اساس آمارها متوسط استفاده ایرانیان از شبکه های اجتماعی بیش از چهار برابر متوسط جهانی است.
این مسئله نشان می دهد برای ایرانیان برقراری روابط اجتماعی به صورت مجازی اهمیت بسیار بالایی دارد.
بسیاری به خاطر موقعیت شغلی و اجتماعی و شرایط خاص فرهنگی حاکم در ایران مجورند با نقاب های مختلفی در اجتماع ظاهر شوند. تظاهر به مومن و مذهبی بودن، اخلاق مداری، رعایت حجاب و امثالهم نمونه ای از نقاب هایی است که برخی افراد به فراخور موقعیت شغلی و اجتماعی خود هر روز بر صورت زده و در اجتماع ظاهر می شوند. فضای مجازی موقعیتی را در اختیار این افراد دلزده و خسته از نقاب و صورتک قرار می دهد تا برای ساعتی خود واقعی خود را در قالب اسامی مستعار و تصاویری غیر قابل فهم و مبهم نشان داده و بدون هیچ ترس و محافظه کاری خود را هر همانگونه که هستند عرضه نمایند.
بسیاری از این مخفی کردن هویت خود در شبکه های اجتماعی صفحات مختلفی را ساخته و از این طریق ساعت های متمادی را در آنها به همان نحوه دلخواه خود سپری می کنند.

نکته بعدی که می توان برای زندگی بیش از حد ایرانیان در شبکه های اجتماعی مجازی به آن اشاره کرد ظاهر بینی، مصرف گرایی و میل به شوآف بیش از حد در جامعه است. در جامعه ظاهر بین و پول پرست ایران کسی که چهره جذاب یا ثروت و درآمد بالایی نداشته باشد خودبخود به حاشیه رانده می شود
در اینجا افراد با کمک شبکه های مجازی می توانند با استفاده از نرم افزارهای مختلف تصاویر و چهره هایشان را به نحوه دلخواه دستکاری کرده و ظاهری بسیار زیباتر از آنچه که هستند نمایش بگذارند. این عده به علت نداشتن آن میزان از جذابیت های ظاهری ای که جامعه طلب می کند سرخورده شده و بیشتر به فضای مجازی پناه آورده و از این طریق سعی می کنند روابط دلخواه خود را شکل دهند.
برخی هم با به اشتراک گذاشتن تفریحات، لوازم خانگی لوکس، خودرو و خانه هایشان سعی می کنند توجه بیشتری را به خود جلب کنند.

مسئله بعدی که می توان برای علاقه مندی ایرانیان به روابط در شبکه های اجتماعی از آن نام برد مسئله بسته بودن فضای فرهنگی و برقراری روابط در بین برخی خانواده هاست، این افراد به علت چنین شرایطی راه کم خطر را انتخاب کرده و سعی می کنند در فضاهای مجازی ارتباطات و دوستی های خود را دنبال کنند.

مواردی از قبیل فقر، مهاجرت به خارج، خلوت گزینی، نبود سرگرمی و تفریح و عدم پایبندی به زندگی زناشویی هم از عوامل دیگری هستند که باعث گسترش جذابیت ارتباطات مجازی برای ایرانیان شده اند.
فیلترینگ تلگرام و شبکه های اجتماعی یعنی تولید ساعات مازادی که افراد بدون هدف سرگردان خواهند بود و مشکلات و آسیب های بیشتری را تولید خواهند کرد.

@kharmagaas