‍ فرهاد قنبری:. چهارصد ضربه- فرانسوا تروفو

‍ فرهاد قنبری:
چهارصد ضربه- فرانسوا تروفو

چهارصد ضربه اولین ساخته فرانسوا تروفو کارگردان صاحب نام فرانسوی است که آن را در بیست و هفت سالگی کارگردانی کرده است.
چهارصد ضربه از شناخته شده ترین فیلم های تاریخ سینمای فرانسه است که هنوز با گذشت بیش از نیم قرن از ساخت آن فیلمی جذاب و تاثیر گذار به شمار می رود.
تروفو در این فیلم زندگی کودکی را روایت می کند که در محیطی متصلب و خالی از عاطفه دست به شورش برمی دارد و بر علیه تمام قواعد و هنجارهای جامعه از قبیل خانواده، مدرسه و پلیس اقدام می کند. به گفته تروفو این فیلم داستان زندگی خود او است، داستان زندگی پرماجرایی که سینما او را از ولگردی و بزهکاری نجات داده و به رستگاری رسانده است.
در این فیلم به مانند اکثر فیلم های اروپایی که در دو دهه پس از پایان جنگ جهانی دوم ساخته شده اند، با اروپایی بحران زده، فقیر و در هم ریخته مواجه هستیم( اروپایی که بی شباهت به ایران امروز ما نیست) فیلم هایی که در آنها با موضوعیت قربانی شدن افراد به ویژه کودکان به نمایش گذاشته می شود. ( مانند فیلم موشت ساخته برسون یا دزدان دوچرخه و بچه های واکسی دسیکا)
دوربین تروفو در این فیلم نظام آموزشی بی روح و خشن فرانسه آن عصر را به باد انتقاد می گیرد و نقش جامعه و نهادهای اجتماعی از جمله خانواده و مدرسه را در انحراف و تباهی مسیر زندگی کودکان به خوبی نشان می دهد.
چهارصد ضربه فیلمی است که به نقد ساختارها پرداخته و نقش آنها را در چگونگی انقیاد و فروپاشی سوژه ها را نمایش می گذارد.
نقطه نهایی و پایانی فیلم تصویری نزدیک و سریع از چهره کودک رانده شده از اجتماع است که به نوعی جامعه و تمام مخاطبان را به محاکمه می خواند.
@kharmagaas