فرهاد قنبری:. شبح داعش ۱

فرهاد قنبری:
شبح داعش 1
در ماههای اخیر خبر آزادی شهرهای عراق و سوریه از دست داعش مدام مخابره می شود. موصل آزاد شد ،الرمادی آزاد شد،حلب آزاد شد و...
اینکه شورشیان ضد بشریت، شکست بخورند خبر بسیار امیدوار کننده و مسرت بخشی است.
اما واقعیت تلخی نیز پشت این آزاد سازی ها وجود دارد که باید بگوییم موصل،حلب و...هیچوقت آزاد نشده و نخواهند شد همانگونه که نیشابور و سمرقند و بخارا هیچگاه پس از حمله مغول آزاد نشد.
نیشابور به نوشته بسیاری از تاریخ نگاران و کاتبان یکی از زیباترین و بزرگترین شهرهای جهان در آن عصر به شمار می رفت.در کتاب«تاریخ جهانگشای» جوینی، راجع به جایگاه شهر نیشابور، قبل از مغول، آمده است: «اگر زمین را نسبت به فلک توان داد، بلاد، به مثابت نجوم آن گردد و نیشابور، از میان کواکب، زهره‌ی زهرای آسمان باشد و اگر تمثیل آن به نفس بشری رود، به حسب نفاست و عزت انسان، عین انسان تواند بود،

حبذا شهر نیشابور که در روی زمین
گر بهشتیست خود اینست و گر نی خود نیست.»

پس از هجوم قوم تاتار دیگر هیچگاه نیشابور سر بلند نکرد و برای همیشه داغ مغول را بر دل خود احساس کرد.
مورخی می‌نویسد:
«و به کینه‌ی تغاجار، فرمان شده بود تا شهر را از خرابی، چنان کنند که در آن‌جا زراعت توان کرد و تا سگ و گربه‌ی آن را به قصاص، زنده نگذارند و دختر چنگیزخان که خاتون تغاجار بود با خیل خویش در شهر آمد و هر کس که باقی مانده بود تمامت را بکشتند مگر چهارصد نفر را که به اسم پیشوری بیرون آوردند و به ترکستان بردند و اکنون از بقایای ایشان، فرزندان هستند و سرهای کشتگان را از تن جدا کردند و مجلس به نهادند مردان را جدا و زنان و کودکان را جدا.»
مطابق فرمان تولوی خان، در خاک نیشابور، گندم کشت شد. عطاملک جوینی، با سوز و گدازی خاص، این مورد را چنین می‌نویسد:
«چون تولی، عزم هراة مصمم گردانید، امیری را با چهار تازیک، آن‌جا بگذاشت تا بقایای زندگان را که یافتند بر عقب مردگان فرستادند، ذباب و ذئاب را از صدور صدور جشن ساختند، عقاب بر عقاب از لحوم غید عید کردند، نسور سور از نحور حور ترتیب دادند،
اماکن و مساکن با خاک یکسان هر ایوان که با کیوان از را ترفع برابری می‌نمود چون خاک بزاری تواضع پیشه گرفت، دور از خوشی و معموری دور شد.
قصور بعد از سرکشی در پای قصور افتاد، گلشن گلخن شد»

حال سرنوشت غمبار حلب و موصل و بسیار شهرهای دیگر این منطقه که زمانی مهد اولین تمدن های بشری بودند نیز سرنوشتی بهتر از توس و نیشابور و مرو و بخارا نخواهد بود.
نه تنها فقط خراسان بزرگ بلکه کل جغرافیای ایران پس از حمله مغول دیگر نتوانست قد علم کند . ویرانی فرهنگی و اجتماعی مغول اگر بیشتر از ویرانی خانه ها و کشتار نباشد قطعا کمتر نبوده است.

دیر یا زود سوریه و عراق از چنگال داعش آزاد خواهد شد ولی سالها و شاید قرن ها با شبح داعش دست به گریبان خواهد بود.
telegram.me/kharmagaas