فرهاد قنبری:

فرهاد قنبری:
✅ این روزها طلبه ها و پزشکان متعددی بر صفحه تلویزیون ظاهر می شوند تا از تاثیرات روزه بر سلامتی جسم بگویند. خبرنگاران صدا و سیما هم مدام با ورزشکاران و افراد خاص مصاحبه می کنند تا این جواب را بشنوند که راز اصلی موفقیت و قهرمانی آنها گرفتن روزه و خواندن نماز بوده است.
سالهاست بسیاری از مروجان امور دینی سعی می کنند با توجیهات پزشکی، مفید بودن روزه و نماز را اثبات کنند.
آنها نمی دانند با این عمل "دین" و امر دینی را در حد یک ورزش یا رژیم غذایی برای پیشگیری از چاقی تقلیل می دهند. مروجان دینی فکر می کنند اگر دین را در خدمت علم و با کمک علم توجیه کرده و عاملی منطقی برای آن بیابند به جمعیت دینداران خواهند افزود.
اما مسئله ای که به آن توجه نمی کنند این است که دین اگر به عنوان ورزش یا رژیم لاغری معرفی شود نتیجه معکوس خواهد داد و سوژه های راههای راحتری و سریعتری از نماز و روزه را برای ورزش و لاغری پیدا خواهند کرد.

✅ این نوع نگاه به ساحت امر دین در تقابل با نگاه کسانی است که به دین به عنوان مقوله ای ایمانی می نگرند
به عنوان مثال، از نظر امام محمد غزالی ایمان علم زده و عقل زده کاری از پیش نمی برد جز اینکه بر شک و حیرت می افزاید. غزالی به جنبه شهودی بودن ایمان تأکید می ورزد نه جنبه استدلالی و عقلانی آن.
در اندیشه غزالی ایمان یعنی تسلیم شدن در برابر خواست و اراده خداوند. به عنوان مثال اگر کسی از غزالی می پرسید فایده نماز و روزه چیست، نمی گفت که برای سلامتی مفید است یا باعث تناسب اندام و ورزش و ..‌.امثالهم می شود بلکه یک پاسخ می داد و آن این بود که روزه می گیریم چون خداوند اینچنین مقدر کرده است.

✅ در نظر کی‌یر‌کگور متاله مسیحی نیز ایمان با براهین عقلانی و مناسک کلیسایی قابل دستیابی نیست، بلکه ایمان انتخابی درونی است که در نتیجه تعارضات درونی انسان رخ می‌دهد. در اندیشه کیگارد ایمان همچون قدم گذاشتن در مسیری است که هیچ آگاهی به خطرات یا پستی و بلندی مسیر نداریم، به بیانی دیگر ایمان را نمی‌توان با حساب و کتاب و برآورد هزینه و فایده به کسی القا کرد بلکه یک تصمیم و انتخاب فردی است. ایمانی که کیگارد از آن سخن می گوید، توأم با رنج و سختی و سرشار از شوریدگی است. او ابراهیم نبی را مظهر و شهسوار ایمان می‌داند، چرا که او امر محال را می‌پذیرد. از آنجایی که خداوند به ابراهیم فرزندی اعطا می کند، ابراهیم بنا به خواست خدا و در یک آزمون دشوار و سخت نفرین و طرد شدگی از جامعه و حتی خانواده را به جان می خرد و خود را مجبور و ملزم به قربانی کردن فرزندش ‌می داند. از نظر کیگارد عمل ابراهیم در بردن اسماعیل به سمت قربانگاه نمایانگر ایمان حقیقی اوست.

✅ دین در جهان معاصر ساخت ایمانی و قلبی خود را از دست داده است و به مجموعه ای از آیین های ظاهری که اغلب از روی ترس یا با اهداف تجاری و کسب منفعت انجام می گیرد، تغییر شکل داده است‌.
در جامعه امروز ما روحانی و مداح از هر زمانی بیشتر است، افرادی که ریش می گذارند و چادر به سر می کنند در همه رئوس حاضرند، کوچکترین منکری با سخت ترین مجازات ها همراه می شود، شعار دینی بر تمام خیابان ها و کوچه ها آویزان است، نام تمام اماکن تجاری و تفریحی و غیره نام های دینی است، صدا و سیما به صورت بی وقفه از دین می گویدو.... ولی با اینحال"ایمان" کم رمق تر و کم رنگ تر از همیشه است.
@kharmagaas