فرهاد قنبری:. امپریالیسم فرهنگی و هنری

فرهاد قنبری:
امپریالیسم فرهنگی و هنری

امپریالیسم فرهنگی یعنی اینکه کشوری و فرهنگی خود را چنان به عنوان یگانه فرهنگ و هنر در جهان معرفی نماید که کسی توان و جرات مخالفت با آن را نداشته باشد.
امپریالیسم فرهنگی هنری یعنی اینکه اگر امروز (مثلا) سینمای کریستوفر نولان را حوصله سر بر و بی معنی بدانیم و علاقه ای به شوالیه تاریکی، شوالیه برمی گردد و شوالیه پشتک می زند و امثالهم نشان ندهیم همه با تعجب نگاه همان خواهند کرد. اما در مقابل اگر کسی سینمای ( مثلا) تارکوفسکی را حوصله سر بر خواند به عنوان امری بدبهی خواهیم پذیرفت.
امپریالیسم فرهنگی یعنی اینکه اگر سبک موسیقی و رقص مایکل جکسون را مزخرف و غیر قابل تحمل بدانیم سریعا عدم فهم هنر متهم خواهیم شد و در عوض اگر روزی صدبار موسیقی سنتی خود را حوصله سر بر و ناخوشایند بنامیم با گفتن "تفاوت سلیقه" از کنارش گذر خواهیم کرد.

امپریالیسم فرهنگی یعنی اینکه کیم کارداشیان و مدونا و جاستین بیبر و جنیفر و فلان و فلان به عنوان چهره های جهانی مد و هنر در سراسر جهان شناخته خواهند شد و بر تمام رسانه ها و مجلات فرهنگی و غیرفرهنگی حکومت خواهند کرد.

امروزه اگر به این سبک تغییر ذائقه هنری توسط شبکه های پخش موسیقی (در سراسر جهان) که روز به روز در حال نزدیک شدن به صفحات هرزه نگاری و پورنوگرافی است (به گونه ای که موزیک ویدئوهای بسیاری از خوانندگان را به راحتی در جمع خانوادگی نمی توان تماشا کرد) اعتراض کنیم، به عنوان دگم و متحجر شناخته خواهیم شد.

ما در قرن بیست و یکم شاهد فرهنگی بسیار یکدست و شبیه هم در جهان هستیم، فرهنگی که به گونه ای تمام ساکنان این کره خاکی را حول یک منبع جمع کرده و خوراک فرهنگی مشترکی را به آنها می دهد.
فرهنگی که باید آن را " فرهنگ آمریکایی" نامید.
امروزه کافیست تا یک لباس، مو یا آرایش ظاهری در امریکا مد شود تا در مدت کوتاهی از اروپا تا افریقا و آسیا همه آن را به عنوان مدل دلخواه برگزینند. در حال حاضر بیش از هشتاد و پنج درصد سینماهای جهان در قبضه هالیوود هستند و پر فروش ترین کتاب ها در سراسر جهان همان کتاب های تخیلی و بی معنی( مانند هری پاتر، ارباب حلقه ها و..) است که هالیوود و رسانه های غربی عرضه می کنند.
ذائقه موسیقی جهان روز به روز در حال نزدیک شدن است و در اکثر نقاط دنیا از همان مدهای موسیقی تقلید می شود که در آمریکا مرسوم است (و خواننده های پاپ و رپ و..را به چهره های محبوب و شناخته شده جهانی بدل کرده است)
امروزه در سراسر کره زمین مردم فیلم امریکایی می بینند، موسیقی آمریکایی گوش می دهند، مدل لباس و موی شان را شبیه آمریکایی ها درست می کنند و بر روی کلاه و تی شرت هایشان طرح خوانندگان و بازیگران هالیوود را می بینند.

امروزه اگر در حوزه نظامی روسیه و در حوزه اقتصادی چین توان رقابت با آمریکا را در خود می بینند اما در حوزه فرهنگی، هنری به خوبی می دانند که هیچ شانسی برای رقابت با آمریکا ندارند و این آمریکاست که همه جای دنیا را به محل اشاعه فرهنگ خود تبدیل کرده است‌.
فرهنگ و هنری که متاسفانه بسیار سطحی ( در برخی موارد مبتذل) است
@kharmagaas