✅ریشه یابی مهاجرت نخبگان به خارج از کشور.. ✍سید مرتضی افقه دانشیار اقتصاد دانشگاه چمران اهواز

✅ریشه یابی مهاجرت نخبگان به خارج از کشور

✍سید مرتضی افقه دانشیار اقتصاد دانشگاه چمران اهواز

1⃣ کلمات و واژه‌هایی که در محاوره‌ها و نوشته‌های افراد به‌کار گرفته می‌شوند، معمولا دارای بار مثبت، منفی یا خنثی هستند و همین بار یا امواج مثبت و منفی‌ که واژه‌ها منتقل می‌کنند، مبنای بسیاری از تصمیم‌ها، رفتارها و کنش‌ها می‌شود.

2⃣ «فرار مغزها» ترجمه‌ای است از دو کلمه Brain Drain. در توضیح این اصطلاح، اغلب فرهنگ لغات لاتین از واژه «مهاجرت» و نه «فرار» استفاده کرده‌اند.

3⃣ به همین دلیل و دلایل متعدد دیگر، بهتر است که در ادبیات داخلی نیز این اصطلاح «فرار مغزها» به «مهاجرت نخبگان» اصلاح شود تا اثر منفی واژه فرار از آن زدوده شود.

4⃣ مهاجرت نخبگان از نقاط کمتر برخوردار به نقاط برخوردارتر محدود به جابه‌جایی بین کشوری افراد نیست و همین روند سال‌هاست که در درون کشور در جریان است و اگر قرار است مهاجرت به خارج از کشور قابل سرزنش باشد، با درجاتی کمتر مهاجرت‌های داخلی نیز با همان استدلال قابل تقبیح است.

5⃣ تصمیم به تداوم اقامت در وطن و شهر ودیار اصلی، با سه هدف صورت می‌گیرد: یا شخصا از زندگی در آن مکان بهره‌مند می‌شود و رضایتمند است و لذت می‌برد، یا خود بهره‌مند نیست ولی از اینکه امکان خدمت به هم‌شهریان یا هم‌وطنان خود (از طریق تخصص و دانش، سرمایه، تجربه، شهرت و...) برایش فراهم است، شادمان است یا همزمان به هر دو هدف پیش‌گفته، نائل می‌آید. اگر فرد نتواند به هیچ‌یک از این اهداف سه گانه در محیط زندگی خود دست‌یابد و توان مهاجرت داشته باشد، عقلانیت حکم می‌کند که به مهاجرت اقدام کند. در این صورت، این مهاجرت نه‌تنها قابل سرزنش نیست بلکه قابل ستایش نیز هست.

6⃣ ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که حتی اگر هجرت افراد از کشور قابل سرزنش باشد، دو طرف این پدیده باید مخاطب سرزنش قرار گیرند: فردی که مهاجرت کرده و افرادی که با سوءتدبیر خود باعث شده‌اند تا انبوه افرادی که یا به نظام علاقه‌مندند یا به وطن یا به هردو، رنج مهاجرت و رها کردن تعلقات ملی، دینی، عاطفی خود را به جان بخرند و به کشوری دیگر مهاجرت کنند.

‼️ متن کامل در 👇👇👇
http://donya-e-eqtesad.com/news/1113768

🔹کانال استاد گرانقدر دکتر سید مرتضی افقه:
🆔 @smAfghah

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari