📈بار دوم کمدی: دویست سال پس از مارکس. ✍اکونومیست. 📖منبع: کانال دکتر محمد طبیبیان

📈بار دوم کمدی:دویست سال پس از مارکس
✍اکونومیست
📖منبع: کانال دکتر محمد طبیبیان
@MohammadTabibian

✅روز پنجم ماه مه امسال دويستمين سالگرد تولد كارل ماركس است. عنوان بالا از مطلبى است كه مجله اكونوميست در اين باب نوشته و اشاره به اين گفته ماركس دارد كه "حوادث و شخصيت هاى تاريخ تكرار مى شوند، بار اول به صورت تراژدى و بار دوم به صورت كمدى."

✅اين مقاله مختصر به صورت قابل توجهى ياد واره ماركس را جمع بندى كرده است. ماركس انديشمندى بود كه اعتقاد داشت فلسفه نه تنها براى درك روزگار لازم است بلكه براى بهبود آن نيز ضرورى است. اما آنچه از انديشه او حاصل آمد براى چهل درصد از مردم جهان طى بخش مهمى از قرن بيستم بجز عذاب و تنگنا و زندگى تحت ستم ديكتاتورى حزبى دست آوردى نداشت. با وجود اين، باز هم مجموعه ظرفيت انديشه و كار نويسندگى او همراه با فعاليت سياسى و ويژگى هاى متناقض شخصيتى او را هنوز چهره اى قابل توجه نگه داشته. چنانكه دويستمين سالروز تولد او به موقعيت جديدى براى تاليف آثار مختلف و مراسم مختلف ياد بود او تبديل شده است.

✅دست آورد انديشه اقتصادى او اين بود كه سعى كرد نظام اقتصادى را به صورت سيستمى تدوين كند كه بر اساس نيرو هاى درونى اقتصادى از يك مرحله به مرحله ديگرى متحول مى شود. به زبان امروزى اولين سيستم نظرى اقتصاد پويا را تدوين كرد.

✅گرچه پيش بينى هاى او معمولا صحيح در نيامد و نظام سرمايه دارى به دليل فقر فزاينده طبقات كار گر سرنگون نشد. بلكه تحولات تكنولوژى همراه با رفرم هاى سياسى و توجه به راى همگانى در امور حكومت روز گار كارگران را هم به نحوى بهبود داد و آنان از امكاناتى بهرمند شدند كه در زمان ماركس در اختيار درباريان هم نبود.

✅تئورى او نه ظهور فاشيسزم و نه ظهور كشور هاى برخوردار از اقتصاد رفاه را نتوانست پيشبينى كند. نظام كمونيستى هم بر خلاف پيش بينى او در جهان سرمايه دارى ايجاد نشد بلكه در چند كشور استبدادى عقب مانده مثل روسيه و چين به وقوع پيوست. بسيارى ملت ها در جهت تحول تاريخى نه راه انقلاب بلكه راه بهبود و اصلاح را انتخاب كردند. تنها كشور عمده كه مرام رسمى آن ماركسيزم است، يعنى چين، راه سرمايه دارى را در پيش گرفته.

✅اما با وجود اين برخى از ايده هاى او قابل عنايت باقى مانده است. از كشمكش طبقاتى بين كار گران و سرمايه داران خبرى نيست اما صحيح است كه هرگاه در جوامع اقشارى براى منافع خود و بيرون كشيدن مازاد فعاليت ديگران به شيوه هاى جور يا خدعه روى مى آورند غارت شده ها هم به شكل هاى مختلف مقاومت، چالش و كشمكش مى كنند. ديگر از سرمايه دار هاى استعمار گر كه مالك سرمايه فيزىكى بودند خبرى نيست، اما بساط رانت جوئى پهن است و بسيارى از مديران و سياست بازان در اين حيطه فعال هستند. معترضين كار گران پتك در دست نيستند اما عوامى هستند كه خود را از دايره فرصت ها بيرون مى بينند.

✅از نظر نويسنده اكونوميست عصر اينترنت، شركت هاى بزرگ و مسلط مثل گوگل و آمازون و تسلط روبات ها و هوش مصنوعى ممكن است نسل جديدى از بيكار ها را فراهم آورد و بسيارى از نيروى كار را در حواشى فعاليت اين شركت ها به جيره خوار تبديل كند. اين شرايط همراه با جهانى شدن و بحران هاى سياسى زمينه اى را ايجاد كرده كه برخى از افكار ماركس مجددا معنى دار مى نمايد.

🔗لینک مقاله در اکونومیست:
https://goo.gl/Zp9h8Y

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari