🔹دولت بعدی وارث بحران هم ناگزیر از کنترل تورم افسارگسیخته و سیاست‌های تثبیتی خواهد بود که معنایی جز رکود در اقتصاد ندارد

🔹دولت بعدی وارث بحران هم ناگزیر از کنترل تورم افسارگسیخته و سیاست‌های تثبیتی خواهد بود که معنایی جز رکود در اقتصاد ندارد. اما در این دوره انتقالی که هنوز اوضاع به حالت عادی برنگشته است، عجیب نیست رندان فرصت‌طلب به دنبال نشستن بر صندلی قدرت باشند.

🔹ریخت و پاش‌های قبلی هنوز از یادها نرفته است و همچنان می‌توان با وعده تکرار آنها رای خرید و این برای خیلی از اهالی سیاست فرصت خوبی است که نمی‌خواهند از دستش بدهند.

🔹ساده‌تر بگوییم، هنوز از فاجعه نخست رهایی پیدا نکرده‌ایم که یکی دیگر انتظارمان می‌کشد و بدی کار این است که احتمال بروز آن کم نیست. چیزی که از در بیرون رفته است، دوباره از پنجره برمی‌گردد. اما صبر کنید، این تصویر آشنا نیست؟

🔹درست است، حکایت پوپولیسم نفتی در کشورهای نفت‌خیز مثل ایران هم جز این نیست، در دوره رونق نفتی که با رونق اقتصاد و پخش پترودلار میان شهروندان همراه است، همه چیز خوب پیش می‌رود، با سپری شدن ماه عسل نفتی، واقعیت‌های تلخ خودشان را نشان می‌دهند و حالا باید کسی بیاید که اوضاع را به حالت عادی برگرداند.

🔹باید توجه داشت که وقتی از بحران پس از قیمت بالای نفت صحبت می‌کنیم، قضیه تنها جنبه اقتصادی ندارد، با یک چالش اقتصادی، امنیتی، اجتماعی و سیاسی روبه‌رو هستیم که برای مثال آخرین شاه ایران از آن جان سالم به در نبرد.

🔹در هیچ کشوری پوپولیسم اتفاق خوبی نیست، ولی بدترین اتفاق ممکن برای ایران همین ظهور دوباره پوپولیسم در دوران تثبیت است، شبیه فردی که با خودرویی تصادف شدیدی کرده و در حال مرگ است و حالا خودرو بعد از یک توقف کوتاه دنده عقب می‌گیرد و دوباره از روی مصدوم رد می‌شود.

🔹واقعیت این است که یک تجربه تلخ پوپولیسم افراطی را از سر گذرانده‌ایم و راه آینده هم به هیچ رو هموار نیست، ولی خطر بازگشت دوباره شبح شوم پوپولیسم همچنان وجود دارد و با این همه بحران پیش رو دیگر زمانی برای اشتباه نداریم. دلیل این وضعیت البته روشن است، بدون جامعه مدنی قدرتمند و نقد بی‌طرف و آزاد شهروندان، خطاهای گذشته کشف نمی‌شود.

🔹دعای معروف داریوش بزرگ هخامنشی حفظ ایران از شر خشکسالی و دروغ بود، به نظر می‌رسد باید آن را امروز هم بارها و بارها تکرار کرد.

📖منبع: دنیای اقتصاد:
https://goo.gl/htHNAq

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari