📢ماجرای مهری خانم و ویراسگری!. املا و انشا و این‌جور چیزهایشان را درست می‌کنم.» گفت: «چه جالب!

📢ماجرای مهری خانم و ویراسگری!
@matikandastan

سایه اقتصادی‌نیا: ◀یک ‌بار مهری‌خانم، در همان حالی که چند تا سوزن ته‌گرد را لای لب و دندان‌هایش نگه داشته بود، از من پرسید: «سایه‌جان، دَرست که تمام شد، حالا چه کار می‌کنی؟» گفتم: «کار می‌کنم، مهری‌خانم.» گفت: «به‌به، بارک‌الله، چه کار؟» گفتم: «ویراستارم.» گفت: «یعنی چی؟» گفتم: «ویرایش می‌کنم.» و تا سخن را کوتاه کرده باشم، زود اضافه کردم: «یعنی کتاب‌ها را قبل از چاپ اصلاح می‌کنم. املا و انشا و این‌جور چیزهایشان را درست می‌کنم.» گفت: «چه جالب! اگر خوب درمی‌آوری من هم بیایم. از خیاطی خسته شده‌ام و چشم و کمرم هم دیگر نمی‌کشد.»
از آن‌روز به بعد هم، هر بار که مهری‌خانم می‌خواست گپی با من بزند، کمی فکر می‌کرد تا به‌زحمت یادش بیاید آن کلمه که مربوط به شغل من است چه بود و با مهربانی می‌گفت: «سایه‌جان، هنوز هم “ویراسگری” می‌کنی؟»

◀امروزه که الحمدالله دورۀ کثرت است نه‌فقط بازار و مراکز خرید پر شده از لباس و کفش و کلاه و دکان مهری‌خانم تخته شده، که بازار کتاب هم پر شده از ویراستار و انواع خدمات ویرایشی با دکان‌های دونبش و سه‌نبش...

◀ویراستار در همان ابتدای امر هم به پشتوانۀ مطالعاتی نیاز دارد، به شناختی نسبی از تاریخ زبان و ادبیات فارسی، زبان‌شناسی، مرجع‌شناسی، سبک‌شناسی و مباحث وابستۀ دیگر. آموزش و فراگیریِ حتی شمّه‌ای از هریک از این‌ها هم در زمان کوتاهی که این دوره‌های آموزشی تبلیغِ آن را می‌کنند ممکن نیست.

◀حرفه‌هایی هستند که می‌شود با فرا گرفتن مقدمات لازم بدان‌ها مشغول شد و به دانش پیشینی احتیاج ندارند. ولی ویرایش مثل بنّایی نیست که اگر یکی‌دو ماه هر روز کنار دست اوستا بایستی، فنون آن را تا حدی بیاموزی... (مجله شهرکتاب، شماره دوازدهم)
@matikandastan