هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید.. شنبه، ۳۰ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۲۸

هم اکنون عضو شبکه تلگرام رجانیوز شوید

شنبه، ۳۰ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۲۸
درباره ما تماس با ما آرشیو جستجو پیوندها آب و هوا اوقات شرعی
فهرست
شنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۱۹ فرهنگ ادبیات و کتاب شناسه خبر : ۲۲۷۹۵۲

جایزه صادق هدایت،چوبک،گلشیری و...منهای جلال/ نسبت آثار منتخب امسال جایزه ادبی جلال با ادبیات دینی و هنر اسلامی چیست؟
با مرور آثار فوق دیدیم که آنچه بیش از همه در این داستانها بچشم می خورد واقعیت گریزی، توهم گرایی، جبرگرایی، انفعال، سیاه نمایی، فقر، بدبختی، فلاکت، عجز و انحرافات اخلاقی بود.این مفاهیم درحالی دراین داستانها بستر داستان گویی قرار می گیرد که هیچ جایگزین و یا مابئزایی از امید و اخلاق و آرمان در دنیای خود باقی نگذاشته و مخاطب را دچار یاس مفرط می نماید.
گروه فرهنگی - رجانیوز: تازه ماشین خریده بودم و روی قوانین راهنمایی، رانندگی حساس بودم، هرکوچه و بن بستی را که می پیچیدم راهنما می زدم، روزی دوستی کنارم نشسته بود، قانون مداری م را که دید گفت: در محله ما راهنما نزن
گفتم: چرا
گفت: راننده ها اینجا بفهمند کدام طرف میخواهی بپیچی نمی گذارند
گفتم: پس چه کنم؟؟
خندید و گفت: راهنمای راست بزن، سمت چپ بپیچ
.............................................................................................
هشتمین دوره جایزه ادبی جلال نیز با حاشیه های مخصوص به خودش شروع به کار کرد. جایزه ای که می کوشد هنر اسلامی را تقویت کرده و زبان و ادبیات ملی-دینی را ارتقا دهد.
این جایزه سعی دارد با انتخاب همسوترین آثار با فکر و هنر اسلامی- بومی، الگویی مناسب را پیش روی جامعه قرار دهد که طبق نظر داوران فرهیخته اش باید تکثیر شده و سرمشق جامعه هنری قرارگیرد.

اما چرا «جلال»؟؟؟
جلال آل احمد در ادبیات داستانی ایران نماد تعهد و غربگریزی ست، ادبیاتی که او دنبال می کرد هیچوقت از آرمان تهی نبوده و همیشه جایی را هدف گرفته بود. جلال نمی نوشت که صفحاتی را رنگین کند و لحظاتی را پر، او ادبیات را ابزاری می دانست در خدمت آرمان هایش و هنر را نردبانی بسوی تعالی.
این شد که عده ای جمع آمدند و برخلاف جریانهای ادبی تعهد گریز کشور، جایزه ای بنا نهادند تا خط هنرآرمانگرا پررنگ شده و جمهوری اسلامی به اهداف کلان فرهنگی ش در حوزه ادبیات نزدیک تر شود.
اما با اینهمه بنظر می رسد این جایزه امروز در دست متولیانی ست که یا نسبت به اهدافش بی اطلاع ند و یا می کوشند با حفظ نام، ماهیت حرکت را دچار انحراف کنند.
در سال ۹۳ برگزارکنندگان این جایزه با انتخاب های عجیب و غریب شان ثابت کردند که نه تنها ارادتی به خط فکری-هنر ارزشی و آرمانگرا ندارند بلکه گاهی کار از مغایرت با این خط گذشته و کاملا در جهت مخالف حرکت می کنند.
سال ۹۴ نیز با اینکه انتظار می رفت شاهد اصلاح رویکردها باشیم با همان روال ادامه پیدا کرد. اینبار برگزارکنندکان برای در امان ماندن از دست منتقدانی که متوجه این انحرافات می شوند اقدام به دیر اعلام کردن کاندیداها و پنهان نگه داشتن اسم داوران تا آخرین لحظات کرده وبا اینکار امتیاز شفاف سازی این جایزه را نیز در هاله ای از ابهام فروبردند.
شاید اینکه حضرات لجنه ای برپا کنند و در سایه اش عده ای را جمع کرده و اهداف شان را دنبال کنند بخودی خود بی اشکال باشد.اما جمع شدن زیر سایه جلال و استفاده از بودجه ی بیت المال جمهوری اسلامی در جهت اهدافی مغایر با سیاست های کلان حکومت، کمال بی انصافی ست.

در این نوشتار می کوشیم نگاهی گذرا به مجموعه داستان کوتاه هایی که طبق ادعای داوران با غربال صدها اثر چاپ شده در سال ۹۳ به دست آمده داشته باشیم و نسبت آنها را با ادبیات متعهد و آرمانگرا به تماشا بنشینیم.
پیش از ورود به این بحث لازم است متذکر شویم که ازبین پنج اثر منتخب در بخش داستان کوتاه کتاب «نگهبان تاریکی» اثر مجید قیصری با داستانهای از جهت فرمی متوسط و ازحیث محتوایی نسبتا ارزشگرا نقش استثنا را در این بخش ایفا می کرد و گنجاندن یک اثرهنری تعهد گرا در کنار چهار اثر بی قید دیگر نمی تواند نشان از رویکرد کلی داوران و برگزارکنندگان این جایزه باشد.حتی اگر «نگهبان تاریکی» بعنوان نامزد نهایی این بخش انتخاب شود بازهم چرایی راه یافتن چهار اثر دیگر به دور نهایی داوری در جای خود باقیست.

اما چهار اثر دیگر عبارتند از:
«سمفونی سه شنبه ها» اثر افسانه احمدی از نشر نگاه
«پل ها» اثر احمد ابوالفتحی از نشر چرخ
«بزهایی از بلور » علی چنگیزی از نشر چشمه
«آیا بچه های خزانه رستگار می شوند» اثر مهدی اسدزاده از نشر پیدایش

سمفونی سه شنبه ها
افسانه احمدی
سمفونی سه شنبه ها مجموعه داستانی زنانه با رویکردی فمنیستی ست. در این کتاب تنها داستان «آقای کاف» که روایت جبر اجتماعی حاکم بر طبقه کارگر است با محوریت یک مرد آبدارچی پیش