📢به‌آذین فکر می‌کرد دامی برای کانون پهن کرده‌ام

📢به‌آذین فکر می‌کرد دامی برای کانون پهن کرده‌ام
@matikandastan

📎حرف‌های سرفراز که شب‌های نویسندگان و شاعران ایران به ابتکار او برپا شد


جلال سرفراز: ◀به‌آذین فکر می‌کرد که احتمالاً به جایی وابسته‌ام و دامی سر راه کانون پهن کرده‌ام. هر کس دیگری هم به جای ایشان بود، می‌توانست دچار چنین تصوراتی شود. البته دیگران این‌طور فکر نمی‌کردند و ضمن ناباوری با نظر مثبت به موضوع نگاه می‌کردند. آقای به‌آذین هم که نمی‌خواست خلاف نظر جمع چیزی بگوید، رو به من خواست‌هایی را مطرح می‌کرد، که نمی‌دانستم از من ساخته است یا نه. مثلاً می‌گفت حتماً نام «کانون نویسندگان ایران» روی پوستر شب‌ها بیاید. انگار که تصمیم‌گیرندۀ نهایی من باشم. می‌دانستم که انستیتو گوته مخالفتی نمی‌کند، اما نمی‌توانستم ضامن اجرایی آن باشم.

◀نادرپور و آتشی و احمدرضا احمدی شاعران بزرگی بودند و هستند، و حضورشان می‌توانست بر ارزش کیفی آن شب‌ها بیفزاید. منتها از دید من نادرپور و آتشی با مناسبات آن روزگار ظاهراً سر آشتی داشتند ــ که البته دید غلطی بود.... کمی دیرتر از برگزاری شب‌ها به‌شدت از کارم پشیمان شدم. چون نادرپور علاوه بر این‌که شاعر بزرگی بود، در گروه «ادب امروز» نقش بزرگی در شناساندن شعر و ادبیات مدرن ایران و جهان به مردم داشت... در رد احمدرضا من نقشی نداشتم. اتفاقاً شعر او را دوست داشتم. اما برخی مخالفان موج نو با او موافق نبودند.

◀در پنجمین شب قرار بود سعید سلطان‌پور آخرین نفری باشد که شعر می‌خواند. اما سیاوش کسرایی ما را در برابر یک عمل انجام شده قرار داد. پشت میکروفن رفت و نام سلطان‌پور را به عنوان «پلنگ شعر معاصر» اعلام کرد. این پیش‌درآمدی شد بر ایجاد هیجان در جمعیت. سخنرانی و شعرخوانی سلطان‌پور هم مزید بر علت شد و طوفانی در جمعیت پدید آورد. آن شب او تعداد زیادی شعر با خودش آورده بود. اما پس از خواندن چند شعر به‌آذین پادرمیانی کرد و از او خواست که دیگر ادامه ندهد.... به‌آذین واسطه شد و نگذاشت که او به شعرخوانی ادامه دهد. در ضمن، وقتی داشت به پشت صحنه بازمی‌گشت رو به من کرد و گفت «معذرت می‌خواهم». هنوز هم نفهمیده‌ام برای چی؟

◀درباره کلیت شعرهایی که خوانده شد، ارزیابی دقیقی نمی‌توان کرد. با این حال، می‌توان گفت که به‌جز انگشت‌شماری از شعرهای خوب، اغلب شعرها از دید زیبایی‌شناسانه در حد متوسط، و حتا کم‌تر از متوسط بودند. (منبع: اندیشه پویا، شماره ٣٩)
@matikandastan