رابرت مکی کی در بخش دوم کتابش به عناصر داستان می‌پردازد و در اولین جمله از شخصیت سخن می‌گوید؛ شخصیتی که وقتی به درون تخیل نویسنده

رابرت مكي كي در بخش دوم كتابش به عناصر داستان مي پردازد و در اولين جمله از شخصيت سخن مي گويد؛ شخصيتي كه وقتي به درون تخيل نويسنده پاي مي گذارد ، امكانات زيادي براي داستان گويي در اختيار وي قرار مي دهد . اين گستره پيچيده كه آن را داستان يك زندگي مي ناميم ، در قالب يك داستان به روايت در مي آيد . نويسنده بايد از ميان انبوه حوادث يك زندگي دست به انتخاب بزند و حادثه يعني تغيير و براي اين كه تغيير بامعنا باشد با يك شخصيت آغاز مي شود . حادثه داستاني تغير با معنا در زندگي شخصيت ايجاد مي كند. اين تغيير بر اساس يك ارزش ، بيان و تجربه مي شود و از طريق كمشكش به دست مي آيد .
به داستان باز گرديم . وقتي صحنه ها كنار هم قرار مي گيرند و سكانس را مي سازند ، كنار هم قرار گرفتن چند سكانس ساختار بزرگ تري به نام پرده را ايجاد مي كند. و زماني كه چندين پرده در كنار هم مي نشينند ، بزرگ ترين ساختار ممكن يعني داستان، به وجود خواهد آمد . هر داستاني به واقع حادثه اي عظيم و عمده است . مك كي معتقد است : «اگر به موقعيت ارزشي زندگي شخصيت در آغاز داستان نگاه كنيد و آن را با بار ارزشي زندگي وي در پايان داستان مقايسه كنيد. مي توانيد نمودار حركتي فيلم (arc of the film) را مشاهده كنيد . تحولي بزرگ كه زندگي را از موقعيت اوليه به موقعيت تازه اي در پايان داستان مي برد. موقعيت نهايي يا تحول پاياني بايد مطلبق و غير قابل بازگشت باشد.»(5)
نويسنده كتاب حاضر در بخش ديگري از كتابش به مثلث داستان و شاه پيرنگ ، خرده پيرنگ و ضد پيرنگ مي پردازد . از نظر او طرح يا پيرنگ در برخي محافل ادبي به لغتي مبتذل تبديل شده كه آدم را به ياد تجارت پيشگي و مزدوري مي اندازد . اما به نظر او پيرنگ واژه دقيقي است براي اشاره به الگوي از درون سازگار و درهم تنيده حوادث كه در زمان پيش مي روند تا داستاني را بسازند . او مثلث داستاني اش را مطابق نمودار صفحه مقابل ترسيم مي كند. او مجموع اصولي ازلي و ابدي را شاه پيرنگ مي نامد. در سمت چپ موارد و نمونه هاي ميني ماليسم را فهرست كرده . منظور او از ميني ماليسم اين است كه نويسنده با عناصر طرح كلاسيك آغاز مي كند اما در ادامه آنها را تحليل مي برد، يعني ويژگي هاي بارز شاه پيرنگ را كوچك و فشرده مي كند ، مي آرايد و مي كاهد . اين نمونه هاي ميني ماليسم را او خرده پيرنگ مي نامد. خرده پيرنگ به معناي عدم وجود پيرنگ نيست . چون خرده پيرنگ هم بايد به اندازه يك شاه پيرنگ زيبا باشد . منظور او از ميني ماليسم سادگي و اختصاري است كه رعايت مي شود ، اما همچنان براي راضي نگه داشتن بيننده مقداري از عناصر كلاسيك را در خود حفظ مي كند.
او در گوشه راست ضدپيرنگ را قرار مي دهد كه معادل سينمايي ضد رمان يا رمان نو است . در اين بخش عناصر كلاسيك معكوس مي شوند و فرم هاي سنتي نفي مي شوند . بهترين نمونه هاي اين سه گرايش را نويسنده در اين فيلم ها گزارش مي كند.
شاه پيرنگ: مطلب دكتر كاليگاري ، رزمنا و پوتمكين، بزرگ كردن بيبي ، همشهري كين ، مهر هفتم ، تلما و لوئيز ، چهار عروسي و يك تشييع جنازه
خرده پيرنگ : مصائب ژاندارك ، نمره اخلاق صفر ، توت فرنگي هاي وحشي ، پاريس ،تگزاس
ضد پيرنگ : سگ آندلسي ، سال گذشته در مارين باد ، جذابيت پنهان بورژوازي، بزرگراه گمشده و مستندي مانند زندگي بدون تواز