🔵 پس از حملات تروریستی نوامبر ۲۰۱۵ در پاریس، لیلا للامی (Laila Lalami)، نویسنده‌ی زاده‌ی مراکش، که مدرک دکتری در زبان‌شناسی دارد و

🔵 پس از حملات تروریستیِ نوامبر 2015 در پاریس، لیلا للامی (Laila Lalami)، نویسنده‌ی زاده‌ی مراکش، که مدرک دکتری در زبان‌شناسی دارد و مقالات بسیاری درباره موضوعات متنوع فرهنگی و حقوق بشری به رشته‌ی تحریر درآورده، در مقاله خود در نیویورک تامیز، با عنوان «زندگی من به‌مثابه مسلمان در منطقه خاکستری غرب»، بعضی از چالش‌هایی را به بحث گذاشت که در طی ربع قرن زندگی در ایالات متحده، در مقام یک مهاجر مسلمان با آنها مواجه بوده است.

🔸 للامی با اشاره به کنترل داعش بر برخی از مناطق اسلامی، در پی پاسخ گفتن به این پرسش است که در رقه، مسلمان خوب چه کسی است. او می‌نویسد زنان باید نقاب بزنند و بدون نظارت مردان نمی‌توانند در شهر به آسانی تردد کنند. سیگار کشیدن و بی‌حرمتی به مقدسات ممنوع و شیمی از برنامه‌ی درسی مدرسه‌ها حذف شده است. داعش جهان را به دو اردوگاه تقسیم کرده است: اردوگاه اسلام زیر کنترل خلافت و اردوگاه غرب زیر کنترل صلیبیون. به نوشته للامی، داعش اصطلاح منطقه خاکستری را وضع کرده که اشاره به فضایی دارد که در آن مسلمانانی زندگی می‌کنند که نه به اردوگاه خلافت پیوسته‌اند و نه در دایره صلیبیون هستند.

🔸 کتاب جدید للامی، با عنوان The Moor’s Account، که دومین رمان و سومین اثر داستانی اوست، در جایزه پولیتزر به فینال رسید و جوایز بسیاری را از آن خود ساخت. این کتاب داستان سفر مسلمانی معمولی به اقلیمی است که للامی آن را خانه‌ی خود ساخته است.

🔸 ماجرای رمان در سده شانزدهم می‌گذرد و راوی آن مصطفی بن محمدبن عبدالسلام الزمری است که در کرانه‌ی مراکش زاده شده است. پدر مصطفی دفتر اسناد رسمی دارد اما مصطفی تصمیم می‌گیرد پس از پایان تحصیلاتش به تجارت بپردازد. مصطفی به‌سرعت قله‌های موفقیت را می‌پیماید. اما این موفقیت او را با دشواری‌هایی روبه‌رو می‌سازد. زمانی که فردی می‌خواهد برده بفروشد، مصطفی مخالفت می‌کند و می‌گوید: پیامبر ما به ما آموخته که همه انسان‌ها برادرند و میان ایشان هیچ تفاوتی نیست، جز در اعمال نیکشان.

🔸 اندکی پس از آن پرتقال شهر ازمور (محل تولد مصطفی) را اشغال می‌کند و تجارت منع می‌شود. غذا کمیاب می‌شود و تجارت پایان می‌پذیرد و خانواده مصطفی در رنج می‌افتند. مصطفی، بازرگانی که چیزی برای فروش ندارد، درمی‌یابد که یک چیز باارزش از او باقی مانده است: مصطفی خود را به بردگی می‌فروشد.

📚 برگرفته از شماره اخیر نیویورک بوک ریویو؛ 11 فوریه 2016

#مجلات_خارجی
@cafemagazine