اول اینکه؛ با توجه به سلائق فکری و سیاسی متفاوت نیروها‌، ائتلاف همه جریانهای شیعه عراق بسیار دشوار است‌

اول اینکه؛ با توجه به سلائق فکری و سیاسی متفاوت نیروها‌،ائتلافِ همه جریانهای شیعه عراق بسیار دشوار است‌.هم‌چنانکه در دوره رقابت و تبلیغات انتخاباتی اتفاق نیفتاد.
دوم اینکه؛ ائتلاف النصر حیدرالعبادی، فقط مختص شیعیان نبوده و بنا به روش اعتدال گونه العبادی،افراد و احزاب سنی و کُردی از مذهبیون گرفته تا ملی گرایان و سکولار و لیبرال هم در ان شرکت دارند.
سوم؛ جریان مقتدی صدر به همان اندازه که به حیدرالعبادی نزدیک است‌،به همان اندازه،از نوری المالکی و هادی العامری متنفر است.از این رو شاهد رایزنی مقتدی صدر با حیدرالعبادی برای تشکیلِ دولت آینده هستیم.
سوم؛ طی سالهای گذشته، شاهد تغییر در گفتمان جریانهای شیعی عراق بودیم.مقتدی صدر علی رغم سابقه درخشان در مبارزه با امریکا و حضور نظامی ان در کشورش، در این سالها به محور ریاض نزدیکتر و از ایران دورتر شده است.از این رو، جشن پیروزی سایرون همراه با شعار علیه ایران و شخص نوری المالکی بود‌.
از طرفی برای اولین بار در تاریخ انتخابات عراق، شاهد ائتلاف شیعیان با کمونیست ها بودیم که این مهم، توسط مقتدی صدر و در ائتلاف " سائرون/به معنای پیش روندگان)، اتفاق افتاد.
از طرف دیگر سال گذشته میلادی، شاهد خروج عمار حکیم از مجلس اعلای اسلامی عراق و تاسیس جریان حکمت ملی بودیم.حتی در این قضیه، سفر ایت الله شاهرودی،اولین دبیرکل مجلس اعلای انقلاب به این کشور برای ممانعت از این امر،بی نتیجه ماند.
چهارم؛با توجه به پیروزی تقریبی جریانهای شیعه در این کشور و با توجه به اینکه،هیچ گروهی اکثریت مطلقی بدست نیاورده است، اولویت تهران، حمایت از جریان الفتح و دولت قانون و جریان حکمت و تلاش برای هماهنگی و ائتلاف این سه جریان برای تشکیل دولت اینده خواهد بود.
در نزدیکی حشد الشعبی به ایران، این جمله بس است که رحیم الدُّراجی، نامزد ائتلاف فتح، عنوان کرد: "اگر هادی العامری به نخست وزیری برسد،روابط ایران و عراق در چارچوب فدراسیون خواهد بود و همه رزمندگانی که در جنگ عراق و ایران، علیه ایران شرکت نکرده اند، در دولت حضور خواهند یافت."
علی رغم اینکه،از جریانهای منتسب به عربستان سعودی،یعنی "ائتلاف الوطنیه"ایاد علاوی، شیعه ضد ایرانیِ لیبرال و معاون سابق رئیس جمهور و یا ائتلاف "القرار" به سرپرستی اسامه النجیفی،رئیس سابق پارلمان عراق، و سایر احزاب سنی،درخششی نداشتند، پیروزی سائرون مقتدی صدر، ریاض را خوشحال میکند.
به همین شاهد سفر "برت مک گورک" نماینده ویژه امریکا در ائتلاف بین المللی‌، به عراق برای بررسی نتیجه انتخابات بودیم.امریکا هم سعی میکند، دولتی متشکل از حیدرالعبادی و مقتدی صدر ترتیب دهد.دولتی که " کاهش نفوذ ایران" و "میل به غرب و عربستان سعودی" و "روی کار امدن تکنوکراتها و ملی گرایان" را سرلوحه ی کار خود قرار دهد.
لذا تهران سعی خواهد کرد،اولویت دوم خود را بر پیروزی شخصِ حیدرالعبادی متمرکز کند.
برخی از احزاب سنی عراق که قبل از شروع انتخابات،با انتشار شایعه احتمال تخلف و تقلب و عدم اعتماد به رای گیری الکترونیکی، بذرِ ناامیدی در مورد اینده سیاسی کشور در دل مردم میکاشتند،نتیجه انتخابات را نپذیرفته و در کمال تحیّر،ایاد علاوی خواستار شمارش دستی ارا و بعدها خواستار لغو نتایج و برگزاری مجدد انتخابات شد.
ایاد علاوی بارها در این انتخابات از ضرورت مناسبات استراتژیک با عربستان و ضدیت با ایران،سخن گفت.
خالد الملا،یکی از نامزدهای انتخاباتی الوطنیه(حزب ایاد علاوی)،با انتخاب کد انتخاباتی ۱۰۶،عنوان کرد:"کد ۱۰۶ را به این خاطر انتخاب کرده ام،چون یاداورِ توپهای ۱۰۶ میلیمتری است که در جنگ عراق و ایران و علیه مواضع ایران استفاده میشد و بسیار تاثیرگذار بود"
از احزاب کُردی،"حزب دموکرات کردستان" و "اتحادیه میهنی" به سرپرستی کوسرت رسول معاون سابق مرحوم طالبانی و"گوران( تغییر)" و "ائتلاف عدالت و دموکراسی" به ریاست برهم صالح و "حزب میهن" یوسف محمد رئیس سابق پارلمان کردستان و "اتحاد اسلامی کردستان" به رهبری صلاح الدین بهاءالدین و چندین حزب کوچک در این انتخابات حضور داشتند.
چندین نکته مهم در این رابطه مهم بنظر می رسد.
اول اینکه بر خلاف دوره های قبلی، احزاب به جغرافیای سنتی خود اکتفا نکردند.تبلیغات ائتلاف النصر در اقلیم کردستان دیده میشد و احزاب کردی هم، تبلیغات خود را فقط به اقلیم، محدود نکردند.
دوم اینکه، در این دوره،از سه حزب بزرگ کُردی، دو حزب حزب گوران و اتحاد میهنی،بخاطر مرگ مصطفی نوشیروان و طالبانی،از نعمت رهبری کاریزماتیک محروم بودند.
حزب دموکرات بارزانی که در انتخابات سال ۲۰۱۴، بیست و پنج کرسی پارلمان عراق را بدست اورده بود،در این دوره هم به همین رای اکتفا کرد.اما حزب اتحاد میهنی با کسب ۱۵ کرسی، ۶ کرسی دوره قبل را از دست داد.
طبق معمول،چنانچه آرا نشان داد، سلیمانیه از آنِ گروه مرحوم طالبانی و اربیل از آنِ بارزانی بود.
https://t.me/mohamadalihozhabri