اروپایی کردن نظام جهانی در دستور کار قرار گرفت و کشورهای عربی خاورمیانه قسمتی از این جهان مدرن شدند

اروپایی کردن نظام جهانی در دستور کار قرار گرفت و کشورهای عربی خاورمیانه قسمتی از این جهان مدرن شدند. در این ارتباط مهم‌ترین مساله برای ایران، ناهم‌خوانی هویت ملی ایرانیان با موج ناسیونالیسم عربی حاکم بر منطقه خاورمیانه بوده است.
اما علویان سوریه که عمدتاً جزو اقشار استثمار شده ومظلوم جامعه بود‌ه‌اند، هرگز نتوانستند بر مبنای ناسیونالیسم عربی یا جریان‌های فراگیر دیگر با برادران سنی خود پیوند برقرار سازند و همواره همبستگی دینی آنها بر سایر احساساتشان غلبه داشته است. این امر نقطه عطفی را نیز در رابط ایران و سوریه ایجاد کرد. ایدئولوژی ناسیونالیسم عربی موجود باعث ناممکن شدن روابط دو جانبه بین اعراب و ایران شده بود، اما در سوریه بعد از آغاز حکومت حافظ اسد کشوری که تا مدتهای مدیدی تحت سلطه پان عربیستها بود هم اکنون تنها در قالب سکولاریسم حکومت می­کرد و سیاستهای پان عربیستی حزب بعث را کنار گذاشت که این امر وضعیت راهبردی بسیار مناسبی را برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرد که بتواند با افزایش نفوذ خود در کشور سوریه بتواند خط اتصالی بین ناسیونالیسم عربی رقیق شده در سوریه و هویت ایرانی اسلامی ترسیم کند. این امر موجب شد که تاریخی از روابط بین دو کشور ایجاد شود که همراه با موافقتنامه­های سیاسی، اقتصادی و نظامی متعددی شود که با مخالفت های گسترده اعراب روبه رو شد و این وضعیت باعث می­شود که کشور سوریه تبدیل به یک مسئله­ ی امنیتی برای جمهوری اسلامی ایران شود؛ چرا که با وضعیتی که در حال حاضر در منطقه وجود دارد و اتحاد کشورهای عربی با غرب باعث نفوذ سرمایه­داری غرب در خاورمیانه شده است، کشور سوریه با حمایت ایران همچنان می‌تواند نقش سدی محکم را در برابر لیبرال دموکراسی غرب بازی کند که این یکی از مسائل اساسی سیاست خارجی ایران و همچنین یکی از ارکان ساختار امنیتی ایران در منطقه خاورمیانه می‌باشد.
4. استراتژی دفاع – تهاجم ایدئولوژیک
استراتژی دفاع – تهاجم ایدئولوژیک، استراتژی­ای است که وضعیت پایداری ایران در مداخله سوریه را در معرض نمایش می­گذارد و اساساً این نکته را متوجه نظام بین­ المللی می­کند که ایران حضوری دائمی در سوریه دارد، چرا که بسیاری از کارشناسان و تحلیل­گران معتقد بودند که که حمایت ایران از دولت بشار اسد به صورت تدریجی کاهش خواهد یافت و ایران موضع خود را حداقل برای داشتن جایگاهی در حکومت جدید سوریه تغییر خواهد داد، اما اتفاقی که افتاد این بود که ایران نه تنها حمایت خود را از سوریه کاهش نداده است؛ بلکه با حمایت همه­جانبه خود همه را شگفت زده کرد به طوری که حتی در صدد تغییر معادلات به نفع خود و دولت کنونی سوریه به رهبری بشار اسد است. استراتژی دفاع – تهاجم در واقع استراتژی که همزمان حالت دفاعی و تهاجمی خود را در سوریه به کار می­بندد، تا بتواند با حقظ حکومت سوریه، امنیت خود را نیز بیمه نماید. به این صورت ایران از اتخاذ دفاع همه جانیه و منفعل در برابر هجوم سخت­افزاری و نرم­افزاری غرب خودداری می­کند، در عوض همزمان با اتخاذ حالت دفاعی و تبدیل کردن سوریه به یک سد دفاعی محکم، با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک و استراتژیک سوریه، سیاست­های تهاجمی خود را نیز به صورت غیر مستقیم به کار ببندد تا بتواند از هزینه سنگین دفاعی خود بکاهد.

آرمان سلیمی (پژوهشگر مسائل خاورمیانه)

➖➿➖➿➖➿➖
✔کـانـال عـلـوم سـیـاسـی
JOin @politickaraj