چرا ایران از سوریه حمایت می‌کند؟.. چهار دلیل استراتژیک

چرا ایران از سوریه حمایت می کند؟

چهار دلیل استراتژیک

مهم‌ترین ابعاد اهمیت استراتژیک سوریه برای جمهوری اسلامی ایران را می‌توان در قالب چهار اصل مورد بررسی و تحلیل قرار داد.

1. سوریه: محور مقاومت در برابر نفوذ افسارگسیخته غرب در خاورمیانه
اهمیت سوریه برای قدرت­های منطقه­ ای و بین ­المللی عبارتست از:

1. مرکزیت سوریه به لحاظ راهبردی در خاورمیانه؛

2. پیوند سوریه با درگیری­های اعراب و اسرائیل؛

3. احساس خطر از ناحیه اسلام سیاسی و بنیادگرا در کشورهای منطقه و روند روزافزون آن.
پس از سقوط اتحاد جماهیر شوری در 1991، آمریکا خود را در مقام پلیس بین‌الملل و هژمون جهانی معرفی نمود و خواهان بسط و فراگیرشدن ارزش‌های لیبرال دموکراسی در جهان شد. اما با گذشت زمانی اندک موقعیت ممتاز آمریکا در عرصه بین‌الملل با چالشی جدی مواجه شد. واشنگتن برای عبور از این وضعیت، گذار از نظام وسفالیایی را راه‌چاره یافت.
به عبارتی، آمریکا برای گذار به مرحله جهانی شدن، نیازمند عبور از نظام وستفالی است که از سال 1648 گفتمان حاکم بر نظام بین­المللی بوده است و مهم­ترین قاعده­ای که در نظام وستفالی نمایان است، «اصل حاکمیت» است. براین اساس نمی‌توان حاکمیت هیچ کشوری را نقض کرد. قاعده ه­ای که تا پیش از 11 سپتامبر یکی از مهم­ترین اصول روابط و نظام بین­ الملل محسوب می­شد که تنها جنگ­ها و تجاوزها آن را نقض می­کرد. اما حمله آمریکا و ناتو به افغانستان(2001)، عراق(2003)، لیبی(2011) و در حال حاضر تلاش برای حمله به سوریه، حکایت از این دارد که واشنگتن به دوران «فراحاکمیت» و عبور از نظام وستفالی فکر می­کند. در این میان با توجه به تحولات اخیر خاورمیانه، کشور سوریه بیشترین اهمیت را برای غرب دارد. این کشور به تعبیری در چهارراه خطرناک ژئوپلیتیکی قرار گرفته است و با اردن، اسرائیل، لبنان، ترکیه و عراق هم ­مرز است و در تقاطع آب‌راه بزرگ و خط لوله منطقه است و همکاری‌های گسترده نظامی با کشور روسیه دارد و روسیه در بندر طرسوس سوریه و کنار دریای مدیترانه پایگاه پیشرفته نظامی ایجاد نموده است که به منزله­ی سنگر مهم خاورمیانه­ای آن کشور است. در مجموع سوریه برای غرب به عنوان یک وسیله­ ای برای رسیدن به هدفی بلندمدت خواهد بود. با این حال آنچه که اهمیت اساسی دارد این است که ایران در قالب توافقی پایدار با سوریه و روسیه در راستای جلوگیری از اهداف غرب در منطقه و به ویژه سوریه است.
2. حفظ حلقه ارتباطی با حزب الله و خط تقابل با اسرائیل
در نگاهی تاریخی، حافظ اسد همواره موجودیت اسرائیل را رد می­کرد و به هیچ وجه حاضر نبود با این رژیم وارد مذاکره شود. این دیدگاه یعنی اعتقاد به نابودی اسرائیل موجب تقویت روابط دمشق با جمهوری اسلامی ایران شده است. در سال‌های بعد از انقلاب که سیاست ضدیت با اسرائیل یکی از محورهای اساسی سیاست خارجی کشور ایران قرار گرفت، نزدیکی تهران به دمشق به بالاترین سطح خود رسید. علاوره بر مساله ضدیت با اسرائیل، عامل اساسی دیگری که باعث شده است ایران روابط خود با سوریه را مستحکم کند موضع و سیاست­های سوریه در برابر حزب الله لبنان است. در راستای اصل ضدیت با موجودیت اسرائیل، حزب الله مورد حمایت دولت سوریه قرار گرفته است.
در مجموع می‌توان عنوان نمود که اساساً عامل اصلی نزدیکی روابط ایران و سوریه را می­توان اتخاذ سیاست خارجی یکسان در برابر اسرائیل و همچنین حمایت از حزب الله لبنان است. این نزدیکی روابط در راستای تأمین امنیت جمهوری اسلامی ایران و همچنین سوریه در برابر اسرائیل می­ باشد که در این راهبردهای ضد صهیونیستی، حزب الله لبنان نقش کلیدی را در سیاست خارجه ایران و سوریه بازی می­کند و با حمایت ایران و سوریه توانسته است ضربه ­های کاری را چه به لحاظ سیاسی و چه به لحاظ نظامی بر اسرائیل وارد آورد. رابطه بین ایران و سوریه اساساً برای هردو طرف به لحاظ امنیتی حائز اهمیت می­باشد و حفظ حلال شیعی در منطقه برای ایران از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است.
3. سوریه: نقطه اتصال ناسیونالیسم عربی و هویت ایرانی – اسلامی
ملت، ملی­ گرایی و دولت ملی پدیده‌های نوظهوری در تاریخ جوامع اسلامی هستند. در پی سلطه‌ی همه جانبه اروپاییان بر جهان
👇👇👇👇ادامه