آیا خروج کشورهای عضو از یک سازمان بین المللی و یا اخراج آنها مستلزم پیش بینی در اساسنامه آن سازمان است؟

آیا خروج کشورهای عضو از یک سازمان بین المللی و یا اخراج آنها مستلزم پیش بینی در اساسنامه آن سازمان است؟
پاسخ:خروج خیر،اخراج آری
@politickaraj
عضویت در سازمانهای بین المللی به چند شیوه ممکن است خاتمه پیدا کند. اعضا ممکن است از طریق خروج از سازمان بین المللی به عضویت خود خاتمه دهند.سازمان ممکن است از طریق اخراج کردن اعضا، به عضویت آنها خاتمه دهد.
در اساسنامه برخی از سازمانهای بین المللی، مقرره مصرحی در مورد امکان خروج و یا کناره گیری یکجانبه اعضا از سازمان پیش بینی نشده است.با وجود این،سکوت اساسنامه به معنای راه خروج تفسیر نشده است و رویه عملی موجود حاکی از آن است که برخی از دولتها مبادرت به کناره گیری از عضویت در این سازمانها نیز نموده اند.
در بیشتر اسناد موسس، راهکارهایی جهت اثربخشیدن به اخراج اعضا وجود دارد اما اگر در سند موسس،چنین اقدامی صراحتا مجاز دانسته نشده باشد،اخراج رسمی اعضا ممکن نیست اما سازمان می تواند در عمل از ادامه عضویت دولت خاطی ممانعت به عمل آورد و در نتیجه همان آثار حاصل خواهد شد.
لازم به ذکر است که در منشور سازمان ملل هیچ مقرره ای در مورد امکان خروج یکجانبه دولتها از عضویت در سازمان ملل متحد وجود ندارد.اما به موجب ماده 6 منشور، هریک از اعضای ملل متحد که در تخلف از اصول مندرج در منشور اصرار ورزد ممکن است بنابر توصیه شورای امنیت و تصویب مجمع عمومی از عضویت سازمان ملل اخراج شود.
منبع:حقوق سازمانهای بین المللی، دکترسیدقاسم زمانی،صص95-97.