ادامه بخش سوم:..۷⃣⏮ داشتن طرح و برنامه مدون

ادامه بخش سوم :

7⃣⏮ داشتن طرح و برنامه مدون

داشتن دکترین سیاست خارجی جهت مدیریت و هدایت بهینه وزارت خارجه لازم است، ولی به تنهایی کفایت نمی‌کند. لذا وزیر امور خارجه افزون بر این باید برای عملی کردن دکترین سیاست خارجی دارای طرح و برنامه مدون باشد. به طوری که در این برنامه، با توجه به ماهیت و اهمیت موضوعات سیاست خارجی، فرصت‌ها و چالش‌ها، مقدورات و محذورات، اهداف و چگونگی تعقیب و تأمین آن‌ها تعیین و اولویت بندی شود. برای نمونه، یکی از مهم‌ترین مسائل و اولویت‌های سیاست خارجی دولت یازدهم برچیدن تحریم هاست، ولی چگونگی تعقیب و تحقق این هدف مستلزم طرح و برنامه عملیاتی مشخص و مدون است.


8⃣⏮ توان مدیریت بحران

از آنجا که بسیاری از مسائل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در اوضاع کنونی ماهیت بحرانی دارد، وزیر امور خارجه کشور برای هدایت آن‌ها باید از توان و قابلیت مدیریت بحران برخوردار باشد. مدیریت بحران خود نیز مستلزم توان و قدرت مذاکره و چانه‌زنی جهت حل و فصل مسالمت آمیز منازعات است. به ویژه وزیر امور خارجه باید در عمل قدرت و توان مدیریت بحران خود را نشان داده باشد، چون سیاست خارجی کارگاه آموزشی و عرصه آزمون و خطا نیست. اولین گام در مدیریت بحران نیز جلوگیری از تصاعد و تشدید آن و سپس حل و فصل آن با بیشترین منفعت و کمترین هزینه برای کشور است.

9⃣⏮ اعتبار و وجاهت داخلی

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دولت یازدهم باید از اعتبار و وجاهت داخلی کافی برخودار باشد، به گونه‌ای که کلیه نهاد‌ها و ساختارهای دخیل در سیاست خارجی درمورد توانایی‌ها و شایستگی‌های مدیریتی و دیپلماتیک وی اتفاق نظر داشته باشند، زیرا‌ در شرایط کنونی فردی می‌تواند از همه ظرفیت‌های کشور برای هدایت دستگاه دیپلماسی استفاده بهینه کند که در مورد وی نوعی اعتماد و اجماع داخلی وجود داشته یا قابل شکل‌گیری باشد.


0⃣1⃣⏮ توان اجماع سازی داخلی

بی‌گمان همه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در وزارت امور خارجه تدوین، تصمیم گیری و تعقیب نمی‌شود، بلکه سیاست خارجی ایران برآیند تعامل و هم افزایی نهادهای متعدد و متکثر است، به گونه‌ای که سیاست خارجی موفق مستلزم هماهنگی و هم افزایی کلیه این نهاد‌ها و ساختار‌هاست. از این روی، علاوه بر رئیس جمهور، شخص وزیر امور خارجه دولت یازدهم نیز باید توان و امکان اجماع سازی داخلی در مورد مسائل گوناگون و متعدد سیاست خارجی را داشته باشد، به ویژه وزیر امور خارجه باید توانایی اقناع نهاد‌ها و بازیگران درون ساختاری و فراساختاری دیگر برای نزدیک کردن دیدگاه‌های مختلف آن‌ها در مورد مسائل سیاست خارجی را داشته باشد تا از موازی کاری و خنثی سازی نهادی و اجرایی جلوگیری کند.

گرد آوری مطالب : علی عمرانی

کاری از کانال علوم سیاسی
💎 ➖ 💎 ➖ 💎
💠کـانـال عـلـوم سـیـاسـی
JOin @politickaraj