ادامه بخش دوم:.. ➖ پنجم، داشتن دانش سیاسی و دیپلماتیک در تراز بین‌المللی

ادامه بخش دوم:

➖ چهارم، برخورداری از عقل استدلالی به معنای توانایی موجه سازی اهداف و رفتار سیاست خارجی جمهوری اسلامی بر مبنای هنجارهای مشروع و مقبول بین‌المللی جهت اقناع سایر بازیگران و افکار عمومی جهان.

➖ پنجم، داشتن دانش سیاسی و دیپلماتیک در تراز بین‌المللی. دیپلماسی، اگر چه در عمل یک فن و هنر به شمار می‌رود، ‌امروزه خود یک حوزه معرفتی و دانش تخصصی است. از این روی، فردی که قرار است سکان دیپلماسی کشور را به دست گیرد، باید از دانش کافی در هر دو عرصه نظری و عملی برخوردار باشد.

4⃣⏮ اعتبار و وجاهت بین‌المللی

وزیر امور خارجه افزون بر اعتبار و اجماع داخلی باید از اعتبار و وجهه مثبت بین‌المللی نیز برخوردار باشد. به گونه‌ای که وی بتواند در پرتو این اعتبار و پرستیژ بین‌المللی وزارت خارجه را در جهت تأمین مافع ملی کشور هدایت کند، زیرا‌ اعتبار و وجهه مثبت بین‌المللی دیپلماتیک خود یکی از عناصر قدرت ملی به شمار می‌رود. از این روی، اعتبار وزیر امور خارجه به عنوان یک دیپلمات حرفه‌ای، بیانگر اقتدار دیپلماسی ایران در عرصه بین‌المللی خواهد بود. البته تردیدی نیست که بخشی از اعتبار جهانی وزیر امور خارجه در گرو اعتبار مبتنی بر اجماع داخلی در مورد وی است.

5⃣⏮ برخورداری از تفکر استراتژیک

جمهوری اسلامی ایران از آغاز تأسیس در عرصه سیاست خارجی با مسائل و موضوعات راهبردی روبه‌رو بوده است؛ اما در اوضاع کنونی این موضوعات راهبردی شدت کمّی و کیفی بیشتری یافته است، به گونه‌ای که بسیاری از مسائل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دارای اهمیت، ارزش و ماهیت راهبردی است. از این روی، کسی که سکان دیپلماسی کشور را به دست می‌گیرد باید دارای تفکر و ذهن راهبردی باشد تا بتواند ضمن درک عمیق شرایط و مسائل راهبردی کشور آن‌ها را به درستی مدیریت و هدایت نماید. به بیان دیگر، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دولت یازدهم باید استراتژیست بوده یا دست کم دارای ذهنیت و تفکر استراتژیک باشد.

6⃣⏮ داشتن دکترین سیاست خارجی

با عنایت به ماهیت راهبردی مسائل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و شرایط خاص منطقه‌ای و جهانی، وزیر امور خارجه دولت یازدهم باید دارای چشم انداز و دکترین مشخصی در سیاست خارجی باشد؛ یعنی وی باید در چهارچوب گفتمان انقلاب اسلامی و گفتمان اعتدال، دارای ایده‌ها و اندیشه‌های راهبردی معطوف به عمل باشد؛ به طوری که بر مبنای این منظومه فکری عملی وزارت خارجه را به گونه‌ای مدیریت و هدایت کند که آرمان‌ها و اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با کمترین هزینه و بیشترین فایده تعقیب و تأمین شود. به بیان دیگر، وزیر امور خارجه باید برای عملیاتی کردن گفتمان اعتدال در سیاست خارجی بنا بر شرایط داخلی و جهانی دارای ایده‌ها و اندیشه‌های عملی باشد.

💎 ➖ 💎 ➖ 💎
👁‍🗨کـانـال عـلـوم سـیـاسـی
JOin @politickaraj