سازمانهای بین المللی و ویژگیهای آن …سازمان‌های بین المللی به تجمعی از دولت‌ها اطلاق می‌شود که بر اساس یک سند تأسیس (معاهده) تشکیل

سازمانهای بین المللی و ویژگیهای آن


سازمان‌های بین المللی به تجمعی از دولت‌ها اطلاق می‌شود که بر اساس یک سند تأسیس (معاهده) تشکیل می‌شود و اعضای آن اهداف مشترکی را در چهارچوب نهادها و کارگزاری‌های ویژه با فعالیت مستمر و مداوم دنبال می‌کنند.

ویژگی های سازمان عبارت است از:

1- اجتماع دولت‌ها
سازمان‌های بین‌ المللی از اجتماع دولت‌ها تشکیل می‌شود که سند تأسیس سازمان را تصویب کرده‌اند. هرچند اعضای تشکیل دهنده سازمان‌های بین المللی معمولاً از دولت‌ها هستند، اما سازمان‌هایی با موجودیت‌های غیر دولتی نیز وجود دارد که غیر از دولت‌ها نیز در آن عضویت دارد، مثل سازمان بین المللی کار که علاوه بر نمایندگان دولت‌ها، نمایندگان اتحادیه‌های کارگران و کارفرمایان می توانند در مذاکرات شرکت و اتخاذ تصمیم سهیم باشند.

2- تصویب سند تأسیس
برای اینکه سازمان تأسیس شود، باید سند تأسیس نیز تصویب شود. هرگونه تجمع دولت‌ها بدون تصویب سند تأسیس نمی تواند منجر به تشکیل یک سازمان بین المللی شود. تأسیس سند تصویب ممکن است متفاوت باشد که این تفاوت ناشی از خود سند می‌باشد. در برخی از سازمان‌ها، سند تأسیس با تصویب تعداد محدودی از دولت‌ها، یا با اکثریتِ دولت‌ها و یا با تصویب کلیه دولت‌ها لازم الاجرا می‌شود و در مواردی نیز با تصویب چند کشور خاص همراه با اکثریت دولت‌ها لازم‌الاجرا می‌شود.

تصویب سند تأسیس منجر به دو امر می‌شود:
1- اعلام موجودیت سازمان: با تأسیس سازمان‌های بین المللی ضرورتاً معاهدات چند جانبه صورت می گیرد که بخش مهمی از حقوق سازمان‌های بین المللی را تشکیل می دهد.
@phdLAW
2- احراز شخصیت حقوقی و بین المللی: تصویب اساسنامه به سازمان بین المللی شخصیت حقوقی بخشیده، آن را از حقوق و تکالیف خاصی برخوردار می‌کند. شخصیت حقوقی به سازمان‌ها استقلال داده و انها را از دولت‌های به وجود آورندۀ آن متمایز می‌سازد.

3- اهداف مشترک
اهداف سازمان در واقع قلمرو فعالیت آن را مشخص می‌سازد. سازمان‌ها بر اساس اهدافی که دنبال می‌کنند به دو دسته تقسیم می شوند:

1- سازمان‌‌های بین المللی با اهداف عام؛ که دارای چندین هدف می‌باشد و در بخش‌های مختلفی فعالیت می‌کنند. از جمله این سازمانی‌ که اهداف عام و وسیعی را دنبال می‌کند سازمان ملل متحد می‌باشد.

2- سازمان‌های بین المللی با اهداف خاص؛ این سازمان‌ها در یک بخش خاص فعالیت می‌کنند. مانند سازمان‌هایی که اهداف نظامی دارند (ناتو، پیمان ورشو، سنتو و...) سیاسی (جنبش عدم تعهد، سازمان کنفرانس اسلامی و...)، اقتصادی (اوپک، جامعه اقتصادی اروپا، آ. سه. آن و...) فرهنگی (یونسکو و...).

4- وجود ارکان و کارگزاری های خاص
سازمان‌های بین المللی علاوه بر تجمع دولت‌ها، برخورداری از سند تأسیس و اهداف مشترک، برای رسیدن به اهداف خود باید دارای ارکان و کارگزاری های خاص باشد که این ارکان بستگی به سند تأسیس دارد ولی هر سازمان با هر هدف و ترکیبی که باشد، می‌بایستی حداقل دارای دو رکن یا ارگان اساسی باشد:

1- دبیر خانه: که برای هماهنگ کردن فعالیت دولت‌های عضو و ثبت مکاتبات و تبادل مراسلات می‌باشد.

2- مجمع عمومی: که برای تجمع و گردهم‌آیی دولت‌های عضو می‌باشد.

5- تداوم و استمرار فعالیت

تلاش دایمی و مستمر اعضای یک سازمان، پشتوانۀ تحقق اهداف آن سازمان است. چون اهداف سازمان جهانی است، باید فعالیت سازمان دایمی، بلند مدت و مستمر باشد. بدین جهت، اغلب سازمان‌ها مدت مشخصی را برای فعالیت خود تعیین نکرده اند.
https://telegram.me/politickaraj