فلسفه‌ی حقوق و عدالت قضایی. محمدامین مروتی.. 👇

فلسفه ی حقوق و عدالت قضایی
محمدامین مروتی

👇
موضوع علم حقوق وضع قوانینی ناظر بر تنظیم عادلانه تر مناسبات انسانی و پرهیز از اعمالِ زور برای کسبِ حق است. شرط اصلی برایِ تصویب و اجرای این قوانین و این عدالت، استقلال قضایی است.
فقه نیز از این جهت که ناظر بر وجهِ شرعی معاملات است با قانون متداخل است. اما به علاوه، تکالیف (عبادات) و اخلاقیات را هم پوشش می دهد.
فلسفه ی حقوق دو چیز است: اول حفظ نظم و حل و فصل متمدنانه و صلح آمیز خصومات (پرهیز از کاربرد زور) با ارجاع به یک نهاد مرضی الطرفین و دوم تنظیم عادلانه مناسبات بشری (عدالت قضایی).
دموکراسی به واقع "دیکتاتوری قانون" است. به این معنا که زور و قدرت اشخاص و احزاب و گروه ها به نهادی تفویض می شود که همه را به یک چشم بنگرد و حکم بدهد و با اتکا به قدرت تفویض شده، اِعمالِ قانون نماید. فلسفه ی استقلال قضایی و قوه ی قضائیه ی قدرتمند در اجرای قانون و عدالت قضایی، فراتر از منافع شخصی و گروهی است. عدالت قضایی یعنی برابری آحاد مردم در برابر قانون؛ صرف نظر از موقعیت و قدرت و ثروتشان.
لازمه ی عدالت قضایی علاوه بر وجود دادستان مستقل به عنوان نماینده ی منافع جامعه، حق تعیین آزادانه ی وکیلِ برای متهم است. همچنین در جرائمی که جنبه ی عمومی دارند، وجود هیئت منصفه به عنوان نماینده ی افکار عمومی و وجدان عمومی جامعه و توجه به رای ایشان در صدور حکم، اهمیت زیادی در تامین عدالت قضایی دارد https://telegram.me/politickaraj