❇️نظام انتخاباتی چیست؟.. 🔅 نظام انتخاباتی، مرحله‌ی آخر فرایند مشارکت در قدرت است

❇️نظام انتخاباتی چیست؟

🔅 نظام انتخاباتی، مرحله ي آخر فرایند مشارکت در قدرت است. یعنی جایی که صحبت از شمارش آرا و تقسیم کرسی ها و یا به تعریف ساده تر اینکه، چه کسی با چه میزان راي انتخاب میشود.

👈نظام انتخاباتی، نظامی است که آراء را به مناصب و پست هاي سیاسی تبدیل می کند. مهمترین ابعاد مبحث نظام هاي انتخاباتی عبارتند ازفرمول انتخابی(نظام اکثریت ساده،اکثریت مطلق،نمایندگی تناسبی) ، وزن عددي حوزه هاي انتخاباتی(شمارنمایندگان هرحوزه)، حدنصاب انتخاباتی(حداقل حمایتی که هر حزب یا کاندیدا باید براي کسب کرسی به دست آورد) و ساختار راي (مانند امکان راي دادن به بیش از یک حزب در انتخابات).

🔺 چنان که گفته شد، نظام انتخاباتی با شیوه هاي تبدیل آراء به کرسی ها سروکار دارد. نظام هاي انتخاباتی از اهمیت بسیاري در دموکراسی ها برخوردارند، زیرا درتعیین نتایج انتخابات، ماهیت نظام حزبی یا غیرحزبی، شمار احزاب عمده ،تک حزبی یا ائتلافی شدن کابینه ها بسیار موثرند ، به نحوي که با تغییر نظام انتخاباتی میتوان تغییري ماهوي در دموکراسی ها ایجاد کرد.

🔺شیوه ي انتخاب زمامداران به وسیله ي مردم در همه جا یکسان نیست، در پاره اي از کشورها کافی است نامزد انتخابات بیشترین راي را به دست آورد تا پیروز انتخابات گردد (نظام انتخابات اکثریتی). در همین روش ممکن است انتخابات تک نام یا چندنام و یا یک مرحله اي و دو مرحله اي باشد. در حالی که در دیگر کشورها، سامانه ي انتخاباتی به گونه اي است که هدف از پایه ریزي آن، دادن کرسی یا کرسی هایی از مجلس به هر حزب و گروه سیاسی حاضر در انتخابات است به تناسب آرایی که به دست آورده است (نظام انتخابات تناسبی) و نظامی دیگر که تلاشی است براي جمع کردن مزایاي دو نظام پیشین انتخاباتی، هدف اساسی این نظام انتخاباتی، جمع کردن میان اصل عدالت و رعایت حق جناح ها، گروه ها و احزاب سیاسی مختلف از یک سو و امکان تشکیل اکثریت پارلمانی براي تأسیس دولت هاي پایدار از سوي دیگر (نظام مختلط-تلفیقی).

#نظام_انتخاباتی #انتخابات
✅ #سیاست_شناسی
@politicology