آیا به راستی میان آمریکا و ایران نبردی رخ خواهد داد؟ (۱). ✍️ قدیر گلکاریان

آیا به راستی میان آمریکا و ایران نبردی رخ خواهد داد؟ (1)
✍️ قدیر گلکاریان

◀️با افزایش تلاشهای ایالات متحده آمریکا علیه ایران در خصوص اعمال تحریمهای شکننده در دو مرحله که یکی از آنها از اواسط ماه اوت آغاز شده و شدیدترین آن بر اساس ادعاهای مقامات آمریکایی که قرار است در ماه نوامبر اعمال شود، برخی از کشورها از تهدیدات آمریکا متأثر شده و از چندی پیش بسترهای مبادلات تجاری میان خود و ایران را محدود و یا به حالت تعلیق در آورده اند. در این بین علیرغم تلاشهای فراوان مسئولین دستگاه دیپلماسی ایران در رایزنی با کشورهای مختلف و مقامات عالیرتبه آنان، شرکتهای مستقل حتی با وجود قول چتر حمایتی دولتهایشان، باز تن به ریسک نداده و ترجیحاً ارتباطات بازرگانی و مالی خودشان را با ایران قطع کرده اند که نیازی به نام بردن آنها در این مقوله نیست.
🔺مایک پومپئو وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا 12 شرط را برای عادی سازی رابطه با ایران چندی پیش مطرح کرده که اگر ایران تغییراتی در این شرایط از خود نشان بدهد، آمریکا آماده مذاکره مجدد و به نفع طرفین خواهد بود. اما هفته پیش بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان طی مصاحبه ای اعلام کرد که ایران در مذاکرات یکجانبه و تحت تهدیدات آمریکا شرکت نمی کند و آمریکا باید مذاکره با ایران را فراموش کند. اظهارات وی انعکاس خبری ویژه ای در رسانه های خارجی به همراه داشت که به دنبال اظهار نظر ایشان و همچنین اظهارات چند روز پیش سردار سلیمانی موجب نگرانی بسیاری از محافل سیاسی گردید. به طوری که برخی از رسانه های روسیه ساعاتی پس از اظهار نظر فرمانده نظامی ایران گمانه زنی کردند که ایران آماده رویارویی با آمریکاست. برخی از رسانه و سایتهای خبری داخل هم با این ادعا که تنشهای لفظی شباهتی به ماجرای تنشهای لفظی میان ترامپ با کیم جون اون، رهبر کره شمالی دارد که به نهایت طرفین آماده مذاکره با هم خواهند شد!
🔺اما فارغ از تمام این گمانه زنیها، به تعلیق در آورده شدن صادرات نفت عربستان سعودی از مسیر دریای سرخ به دلیل حملات حوثیهای یمنی به دو نفتکش و ناامن شدن تنگه باب المندب باعث شده است که تحلیل گران سیاسی و امور بین الملل در سطح جهان به این حدس تحلیلی برسند که اظهارات حسن روحانی رئیس جمهوری ایران شکل تهدید ظاهری نبوده و به حقیقت نماد عینی "اگر قرار است ایران نفت صادر نکند، هیچکس قادر به فروش نفت نخواهد شد!" را متظاهر کرده است.
🔺با بیان خبر تعلیق صادرات نفت عربستان از منطقه از سوی خالد الفلیح، وزیر انرژی عربستان سعودی در کنار خبر منتشره از حمله پهپادهای یمنی به فرودگاه ابوظبی که در خصوص چنین حادثه ای اخبار ضد و نقیضی در رسانه های خبری حاکم است، نشان میدهد که به راستی منطقه دچار التهاب ناخواسته ای است و وزنه های تنش و تشنج اعم از ایران و ایالات متحده آمریکا سعی دارند به نحوی قدرت و پتانسیل خود را در بازدارندگی تهدیدات از خود نشان دهند.
🔺در نگاه واشنگتن، سیاستهای منطقه ای ایران به عنوان یک تهدید غیر قابل تحمل شناخته میشود و در اظهارات مقامات آمریکایی پیوسته حضور ایران در عراق، سوریه، لبنان و یمن به عنوان عنصر ناامنی در منطقه و یکی از تهدیدات جدی برای منافع آمریکا و متحدان آن است و به همین منظور ایالات متحده آمریکا سعی دارد از معامله هسته ای به عنوان یک راه حل برای به دست آوردن آنچه در منطقه نمی تواند به دست بیاورد، استفاده می کند. تلاش آمریکا برای ضربه زدن به زیرساختهای اقتصادی و به تبع آن ایجاد زمینه های اعتراضات اجتماعی و سوق دادن به بحران سیاسی در راستای انتقام گرفتن از ایران به دلیل شکستش در سوریه و عدم توانایی در شکست دادن رژیم بشار اسد بوده است. آنچه در این بین از نگاه استراتژیستهای آمریکایی به دور نیست و در اظهاراتشان میتوان به سهولت اهدافشان را مورد ارزیابی قرار داد این است که، آنان به وضوح به اعتماد به نفس ایران پی برده و میدانند که قادر به ممانعت از نفوذ ایران در کشورهای مختلف نیستند و در این اواخر ایجاد التهابات سیاسی – اجتماعی در بصره و برخی از شهرهای عراق و به نتیجه نرسیدن تحریکات نشان از این قضیه دارد. بنابراین تلاش بر این است که ایران را از درون دچار فرسایش کنند که مناسبترین روش ضربه زدن به اقتصاد کشور، ایجاد معضل بیکاری، کاهش درآمد معیشتی مردم و به نهایت زمینه سازی برای بحرانهای ناخواسته است.