☸️ واژه «اعتماد» در روابط بین الملل. ✍️ غلامرضا مصدق

☸️ واژه " اعتماد " در روابط بين الملل
✍️ غلامرضا مصدق

👈 يكي از كليد واژه هاي مخالفان برجام استفاده وسيع از ترجيع بند " اشتباه اعتماد به امريكا " است . به زعم آنها تيم مذاكره كننده ايراني سادلوحانه در فرايند مذاكرات به آمريكايي هاي غير قابل اعتماد ، اعتماد كرد و از اين رهگذر خسارات زيادي بر كشور وارد شد .

🔺 به زبان ساده در نگرش مخالفان ، صرف نشستن بر سر ميز مذاكره با آمريكاييها اتوماتيك به معناي اعتماد به آنهاست . در منطق اينها مذاكره زماني بايد صورت گيرد كه اعتماد كامل به طرف مقابل وجود داشته باشد و الا فريب اعتماد به آنها را خواهي خورد !!! . مثلا مذاكره ما با عراقي ها بعد از آتش بس ناشي از اعتماد ما به بعثي هاي متجاوز و قاتل هزاران شهيد بود!!! مذاكرات متعدد شوروي و آمريكا در دوران جنگ سرد از سر اعتماد متقابل انها به هم بود!!! ، مذاكرات ويتنامى ها با آمريكايي ها طَي آن جنگ سهمگين هم همينطور !!! .

🔺 آيا اصولا شباهت اعتماد در روابط بين الملل با اعتمادي كه ما در روابط شخصي با هم داريم يكي است ؟ بارها در اخبار شنيده ايم افرادي به جرم جاسوسي براي اسراييل در آمريكا دستگير شده اند ، با هنجارهاي حاكم بر ذهن ما چطور ممكن است آمريكا و اسراييل كه يك روح در دو جسم هستند ، نياز به جاسوسي از هم داشته باشند ؟ يا اينكه چند سال پيش مشخص شد آمريكا تلفن همراه سران كشورهاي متحد خود از جمله فرانسه و آلمان را شنود ميكند. اين تعجب ناشي از نگاه ساده انگارانه ما به روابط بين الملل است كه آنرا با روابط خانوادگي و دوستانه مشابهت سازی می کنیم . اين كشورها كه متحد هم هستند و قاعدتاً بايد به هم اعتماد داشته باشند ، چرا مجبور به جاسوسي از هم هستند ؟ زيرا خارج از تعارفات ديپلماتيك معمول چيزي به اسم اعتماد در روابط بين الملل معنا ندارد ، آنچه معنا دارد حداكثر كردن منافع ملي در تعاملات بين المللي است نه داشتن و يا نداشتن اعتماد به ديگر كشورها .
🔺 بسيار ساده انديشانه خواهد بود كه بعضي فكر كنند برجام بر مبناي اعتماد به آمريكا و به تعبير مخالفان لبخند آن كشور گذاشته شده باشد ، ايران و إمريكا ٣٨ سال است درگير جنگ سردي تمام عيار هستند و در موارد زيادي با هم اختلاف بنيادين دارند و از ميان اختلافات فراوان بنا به ضرورتهاي خاص در يك مورد يعني مشكل هسته اي با مشاركت سازمان ملل ، قدرتهاي جهاني و اتحاديه اروپا به توافقي رسيدند و اما دشمني و جنگ سرد في مابين همچنان ادامه دارد ، دشمني كه هم ما و هم آمريكا به دلايلي كه الان جاي بحث آن نيست ، به آن نياز حياتي داريم .
🔰بنابراين چطور ممكن است در گرما گرم جنگ سرد بين دو طرف ، شخصي در قد و قواره دكتر ظريف كه دنيا او را بعنوان ديپلماتي بزرگ و شاخص مي شناسد، ساده لوحانه به دشمن خوني كشور خود اعتماد كند !؟!؟! البته در فضاي سياست زده كشور كه كه عده اي از هر موضوع ابزاري براي مقابله با رقيب سياسي خود مي سازند چنين رفتاري هايي دور از انتظار نيست . چرا كه هيچ مخالف داخلي برجام زماني كه چين و روسيه به همه ٦ قعطنامه عليه ما راي مثبت داداند و در دوران تحريم تام و تمام با آمريكا و غربي ها همراهي كردند دولت و دستگاه ديپلماسي كشور را به اعتماد بي جا به چين و روسيه در روابط گسترده با آنها متهم نكرد.

#اعتماد #روابط_بین_الملل #دیپلماسی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology