🔻پرونده‌ای «غیر محرمانه» از حوزه خواهران.. ✍ زهره اسمخانی

🔻پرونده ای «غیر محرمانه» از حوزه خواهران.
( از مصاحبه ای با عنوان «درجه دو هستیم» تا تحلیلی با عنوان «فمینیسم پرده نشین»؛ تعابیری متمایز از بانوان طلبه و حوزه خواهران در مجله خیمه)

✍ زهره اسمخانی

🔹مجله خیمه در جدیدترین شماره خود، پرونده ای غیرمحرمانه از حوزه خواهران گشود که مطالعه جوانب این پرونده که در قالب مصاحبه هایی انجام شده، تاملی جدی برای مسئولان و برنامه ریزان حوزه خواهران را می طلبد.

🔹خیمه هرچند هدف خود از تهیه این پرونده را شفاف سازی و بهانه ای برای تقویت علمی و ارتقای سطح فارغ التحصیلان می داند اما با نگاهی متفاوت و متمایز به ناگفته هایی از این مجموعه می پردازد که هیچ گاه مجالی برای رسانه ای شدن پیدا نکرده است.

🔹مصاحبه با مدیر جامعه الزهرا حجه الاسلام مدنی، از آرزوی خود برای تصدی یک مدیر زن در این مجموعه پرده سخن می گوید و امیدوار است روزی برسد مدیریت جامعه الزهرا را تحویل یک خانم دهد.

🔹فریبا علاسوند در مصاحبه خود، از روند یک بیماری بعد از جذب افراد مستعد در حوزه خواهران و بسته بودن محیط سخن می گوید.

🔹چند تن از طلاب حوزه خواهران نیز طی مصاحبه ای، از ضرورت فضای آزاد اندیشی و تعامل و گفتگو با دیگر اندیشه ها در حوزه های علمیه خواهران سخن می گویند و فضای تک ساحتی حوزه های علمیه را پذیرای بانوان طلبه نواندیش و دگر اندیش نمی دانند بطوریکه فضا آنچنان به نفع تفکر سنتی است که ناخودآگاه آنان را حذف می نماید و در عمل بسیاری از بانوان طلبه پذیرای عقیده مخالف خود نیستند. و در این بین چند تن از طلاب خود را «درجه دوم» معرفی می کنند.

🔹مصاحبه با عبدالحسین خسروپناه نیز، از عدم موفقیت حوزه خواهران در تربیت محقق و نظریه پرداز سخن می راند و اینکه در بین خواهران طلبه حتی یک نفر نظریه پرداز نمی شناسد.

🔹یادداشت « فمنیسیم پرده نشین» حکایتی است از یک گمانه زنی که قرائت از « خانه داری» در میان بانوان حوزوی شباهت هایی به قرائت های فمنیستی دارد بااین تفاوت که در مقابل آن، مسیر دین آموزی و اجتهاد را به عنوان اولویت اصلی ترسیم میکند. در این نگاه ضرورت عبور از «زندگی در خانه» با «اجتهاد و تحصیلات عالیه دینی» توجیه میشود و در سلوک حوزوی خود از زنانگی فاصله گرفته است.

🔹هر چند ابعاد مطرح شده در پرونده حوزه خواهران خیمه، نیازمند کنکاش و تحلیلی دقیق است اما می توان بر برخی از فرضیات موجود در این پرونده صحه گذاشت؛ ظهور و بروز نقش پذیری طلاب خواهر در جامعه امروز بیش از گذشته مطرح شده، بطوریکه علاوه بر شناخت نیازها و شرایط زمانی جامعه امروز نیازمند عرصه جدیدی برای تحولی عمیق در سطوح آموزشی، پژوهشی، تبلیغی و فرهنگی حوزه خواهران هستیم.

🔹مسئولان و دست اندرکاران این مجموعه باید ضمن شناخت ظرفیت های موجود در بین بانوان، عرصه فعالیت ها را برای ظهور استعدادها باز گذارند و با باور این توانمندی ها، بر ارتقای کیفی این مجموعه بیفزایند.

🔹خروج از حاشیه نشینی و تک ساحتی بودن، ورود به عرصه ملی و فراملی برای طرح و رسانه ای شدن دستاوردهای حوزه خواهران از سوی بانوان طلبه باید مورد توجه قرار گیرد، تا بتوانند در تحولات جامعه امروز حرف اول را زده و نقش اول را ایفا نمایند.

#یادداشتها
#زهره_اسمخانی


@religionandsociety

کانال دین و جامعه مرجع محتوای تخصصی مطالعات اجتماعی دین