از نجاست سگ و خوک در فقه اسلامی مجوز آزار آنها استخراج نمی‌شود.. کانال دکتر مصطفی ملکیان

از نجاست سگ و خوک در فقه اسلامی مجوز آزار آنها استخراج نمی شود

کانال دکتر مصطفی ملکیان
@mostafamalekian
در فقه اسلامی حالا چه این فقه مستند بر قول پیامبر اسلام (ص) باشد و چه نه، سگ و خوک نجس هستند و بدین معنا است که ما وقتی با سگ و خوک تماس پیدا کردیم باید بدن خود را شست وشو دهیم. از دل این سخن سگ زاری و خوک آزاری بر نمی‌آید. پیامبر اسلام در آن حدیث معروف فرمود که «خدای متعال شخصی را فقط به خاطر این که یک گربه را زندانی کرد و آنقدر به او غذا نداد که مُرد، به درک جهنم فرستاد.» و بعد فرمود که «خدای متعال به خاطر سگی شخصی را به بهشت وارد کرد.» حتی در بعضی تعابیر هست که زن بد کاره‌ای را.
صرف این که از لحاظ فقهی و از لحاظ مناسک شعائری، دینی بگوید که اگر شما دستتان را به سگ زدید باید دستتان را بشویید و در رابطه با شتر و گاو و گوسفند این چنین نیست از این سگ آزاری استخراج نمی‌شود.
نکته بعد این است که در عین حال نسل هایی که در این گفتمان (به قول شما جوان ها) رشد می‌کنند، اگر فهم نکنند و یاد نگیرند که بین حکم فقهی شعائری و اخلاقی تفاوت وجود دارد، شکی نیست که کم کم یک گذر روانی خواهند داشت و از اینکه سگ نجس است، مجوز سگ آزاری هم در خود می‌بینند. اما مسئله بر سر این است که وقتی که اخلاق ضعیف می‌شود این امر پیش آمد می‌کند. اگرنه حیواناتی هستند که در فقه هم نجس تعریف نشده اند اما در کوچه و خیابان مشمول آزار و اذیت می‌شوند. مگر بچه‌‌های ما فقط سگ آزاری می‌کنند؟ خیر. هنگامی که اخلاق ضعیف می‌شود، سگ هم مشمول این حکم قرار می‌گیرد و حیوانات دیگر هم همچنین. مگر انسان هم نجس است که ما انسان‌ها را می‌آزاریم و آن‌ها را شکنجه می‌کنیم؟ مسئله این است که تدنی اخلاقی که پیش بیاید، نتیجه اش این خواهد شد. اما در این تدنی اخلاقی این گذر روانی از یک حکم فقهی به یک حکم اخلاقی نادرست، یعنی چون به‌لحاظ فقهی نجس است پس می‌توانیم آزارش دهیم البته تسهیل می‌شود. ‌
منبع: مصاحبه واکاوی نظام اخلاقیِ «فضیلت گرایی عرفانی»، آذر 94 ،ویژه نامه نظام اخلاقی مولانا
@mostafamalekian
ساحت زیست

http://s1.upzone.ir/12591/images_1.jpg