انسان بد یا انسان خوب مساله این است!. ماجرای فروش جغد شاخدار در حاشیه خیابان

انسان بد یا انسان خوب مساله این است!
ماجرای فروش جغد شاخدار در حاشیه خیابان

چند روز پیش یکی از دوستانم که یکی از مهندسان معدن در یکی از کارخانجات معدنی شمال غرب ایران است، برایم عکس یک جغد سرما زده و ترسیده را فرستاد و گفت که او را از دست پیمانکاران معدن که می خواستند بفروشندش نجات داده اند. کارکنان مجموعه، با تلاش زیادی، جغد بیچاره را که از گونه جغد شاخدار بود، گرفتند و در تماس با اداره محیط بانی منطقه جغد را به دست محیط بانان سپرده بودند. راستی راستی در آن لحظات احساسات متناقضی را تجربه می کردم. حس همدردی عمیقی که با پرنده داشتم به خاطر آزاری که دیده بود و ترسی که به ناحق به او وارد شده بود از یک طرف و شادی از وجود انسانهای نازنینی که آنقدر با طبیعت اخت هستند که مانند خانواده شان از آن دفاع می کنند از طرف دیگر.

بعد که در فضای مجازی می گشتم به خبری که سال پیش در سایت تابناک منتشر شده بود، برخوردم:

"جغد شاخدار حیوانی که در برخی فرهنگ‌‌ها، نشانه ذکاوت به شمار می‌رو‌د، اسیر دست انسانی شده که ظاهرا از او باهوش‌تر است و می‌تواند اسیرش کند؛ هم می‌تواند اسیرش کند و هم‌ شیوه‌ای نوین برای سودآوری از آن ابداع کند!
بنا بر این گزارش، به تازگی برخی ساکنان غرب تهران در مسیر عبور و مرور روزانه خود با فروش جغد شاخدار کنار خیابان روبه‌رو شده و‌ گاه درباره چند و چون ماجرا با فروشنده صحبت کرده‌اند تا شاید شکشان درباره اینکه جلو دوربین مخفی هستند یا خیر، مرتفع شود، ولی سرانجام دریافته‌اند که با حقیقتی بسیار تلخ روبه‌رو شده‌اند که ظاهرا شیوه جدید سودجویان از حیات وحش است!
جغد شاخدار چهارماهه‌ای که تقریبا هنوز جوجه‌ است و احتمالا به اسارت در‌‌آوردنش کار چندان دشواری نباشد، در این گرمای سوزان، اسیر فروشنده‌ای است که قیمت پایه برای فروش آن را دو و نیم میلیون تومان انتخاب کرده و شاید جایی هم برای چانه زدن در نرخش کنار گذاشته باشد؛ فروشنده‌ای که بی‌ترس از مأموران و نگرانی از بازداشت، آسوده با همه وارد گفت‌وگو می‌شود و توضیح می‌دهد، خوراک حیوان چیست و برای نگهداری‌اش چه نکاتی را باید رعایت کرد.
اینقدر این کسب و کار به سادگی در حال رقم خوردن است که تعجب می‌کنیم نکند خرید و فروش گونه‌ای چون جغد آزاد شده و قرار است از این به بعد کنار فال‌های گردو‌ کنار خیابان، شاهد دست‌فروشی امثال جغد و عقاب هم باشیم که مزیتشان در فروش، جوجه بودنشان ذکر می‌شود؛ انگار چون جوجه‌اند، می‌توان دست‌آموزشان کرد!
جالب‌تر اینجاست که فروشنده ادعا دارد حیوان بیچاره در یکی از دامپزشکی‌های نام‌آشنای شهر، پرونده پزشکی دارد تا از یک سو خیال خریداران آسوده شود که انگل و بیماری ندارد و پولشان هدر نمی‌رود (!) و از سوی دیگر، موجی از افکار مخرب به ذهنمان راه یابد.
مگر می‌شود دامپزشک باشی و به اهمیت گونه‌های مختلف آگاهی داشته باشی و بعد برای هزینه یک معاینه و احتمالا تجویز واکسن، مکمل و دارو و یا حتی دادن آگاهی درباره چگونگی نگهداری حیوانات‌‌ رها در طبیعت، به روی خودت نیاوری که حلقه‌ای در چرخه خرید و فروش غیر قانونی حیات وحش شده‌ای؟
مگر می‌شود، فراموش کرد که ارتباط دامپزشکان و یگان حفاظت محیط زیست می‌تواند تا حدودی دست سودجویان را کوتاه کرده و با معرفی امثال این فروشنده به مراجع قانونی، دست‌کم دشواری‌های خرید و فروش حیوانات بیشتر شود؟ بماند که در‌ شگفتیم چرا تاکنون به این موضوع‌ توجه نشده است!
ابعاد ماجرا هنگامی دردناک‌تر می‌شود که می‌بینیم فروشنده جغد بیچاره، شماره تماسش را در اختیار علاقه‌مندان به خرید امثال این جغد می‌گذارد تا اگر توانستند پول خرید حیوان را فراهم کنند، با او تماس بگیرند و برای انجام معامله با او قرار و مدار بگذارند! در پایان لازم به یادآوری است، اطلاعات تماس این فروشنده و آدرس پاتوق هر روزه او نزد تابناک موجود است."

* در پایان قابل ذکر است که این پرنده در مناطق جنگلی به سر برده و در آشیانه‌های متروک یا روی زمین تخم‌گذاری می‌کند. پس احتمالا گرفتن جوجه های بی پناهش کار چندان سختی هم نباشد.
#فروش_جغد_شاخدار
http://sahatzist.blogfa.com
[email protected]
@sahatzist