🔴بگذار از آلودگی بمیرند!. لازمه سرمایه داری است

🔴بگذار از آلودگی بمیرند!
@sahatzist
🔻آلودگی لازمه سرمایه داری است. تولید به شیوه سرمایه داری دست کم تا کنون بدون آلوده کردن منابع طبیعی ناممکن بوده است. شاید یک قرن پیش انباشت آلودگی در غرب هنوز به مرحله هشدار نرسیده بود اما امروزه چنین نیست. کشورهای توسعه یافته و نظام های مالی جهانی برای حل مشکل آلودگی سه راه پیش رو دارند:

🔻 اول اینکه بتوانند محصولی را به صورت پاک تولید کنند. این امر اگرچه ممکن است در حوزه هایی قابل انجام باشد اما به هیچ وجه صرفه اقتصادی ندارد و چیزی که صرفه اقتصادی ندارد در یک نظام مبتنی بر بازار آزاد بی معنی است.
راه دوم این است که تولید را کم کنند. اما سرمایه داری همیشه با فراهم کردن مقدمات رفاه انسان ها تشویق به ازدیاد جمعیت کرده است. جمعیت زیادتر یعنی تولید بیشتر و تولید بیشتر یعنی جمعیت بیشتر. متوقف کردن ناگهانی این چرخه حتی اگر ممکن باشد منجر به قحطی ها و شورش های بزرگی خواهد شد که هیچ انسانی در آن ذی نفع نخواهد بود.
در نهایت راه سوم "انتقال آلودگی" است. انتقال آلودگی گاهی به صورت صادرات فیزیکی زباله انجام میشود و گاهی نیز از ابتدا خود محصول در کشوری دیگر تولید می شود تا اساسا نیازی به انتقال فیزیکی زباله نباشد.به همین جهت کارخانه ها و شرکت های چند ملیتی علاقه فراوانی به کشورهایی چون هند،بنگلادش، چین و اندونزی دارند.این راه سوم هم صرفه اقتصادی دارد و هم خللی در چرخه تولید وارد نمی کند. اگرچه اولریش بک بعدها در نظریه مخاطره جهانی نشان داد که امروزه دور کردن خطرات زیست محیطی آن قدر ها هم که ابتدا تصور میشد کار راحتی نیست اما "انتقال آلودگی" هنوز به عنوان یک استراژی کلاسیک برای هر کشور توسعه یافته ای وسوسه انگیر قلمداد می شود.


🔻مطلبی که در زیر می خوانید برشی است از یادداشت تارنمای میدان با عنوان"بگذارید آلودگی بخورند"، که به افشای نامه ای از یکی از مقامات بانک جهانی درباره سیاست های انتقال آلودگی به کشورهای در حال توسعه می پردازد.
برای خوندن متن کامل این یادداشت به INSTANT VIEW بروید و یا از طریق آدرس تارنمای میدان که در انتهای این پست قرارداد ، این مطلب را مطالعه کنید.
ساحت زیست

🔸مجلۀ اکونومیست در۱۹۹۲، نامه‌ای منتشر کرد. نویسندۀ امریکایی نامه که از ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۰ چندین منصب مهم در سطوح ملی و بین‌المللی داشته، بی‌هیچ تعارفی، نگاهش به جهان، انسان، محیط‌زیست، عدالت و… را شرح می‌دهد. نگاهی که باعث می‌شود هر انسان آگاهی به خود بلرزد.
@sahatzist

🔸بین خودمان باشد، آیا بانک جهانی نباید مهاجرت صنایع کثیفِ بیشتری به کشورهای کمتر توسعه‌یافته را تشویق کند؟
سنجش هزینه‌های آلودگی آسیب‌زننده به سلامتی، به درآمدهای صرف‌نظر شدۀ ناشی از افزایش بیماری و مرگ و میر بستگی دارد. از این دیدگاه، مقدار مشخصی از آلودگی آسیب‌زننده به سلامتی باید به کشوری منتقل شود که کمترین هزینه را [برای ما] داشته باشد، کشوری که کمترین دستمزد را خواهد داشت. فکر می‌کنم منطق اقتصادی پشتِ تخلیۀ مقدار زیادی مواد زائد سمی در کشوری با پایین‌ترین دستمزد بی‌نقص است و باید با این [حقیقت] روبرو شویم.

🔸تبعات آلودگی احتمالاً نامحسوس است چون افزایش آلودگیِ اولیه احتمالاً تبعات بسیار کمی خواهد داشت. همیشه به این فکر کرده‌ام که کشورهای کم‌جمعیت در افریقا کمتر از آنچه باید، آلوده هستند.

🔸خواست محیط‌زیستی تمیز به دلایل زیبایی‌شناختی و بهداشتی احتمالاً دارای کشش درآمدیِ بالایی است. نگرانی در مورد عاملی که باعث یکی از میلیون‌ها تغییر در احتمال ابتلا به سرطان پروستات می‌شود، مسلماً در کشوری که مردم تا گرفتن سرطان پروستات زنده می‌مانند بیشتر خواهد بود تا کشوری که از هر هزار کودکش، ۲۰۰ نفر پیش از پنج سالگی می‌میرند.
@sahatzist
ساحت زیست

https://goo.gl/XY2mQf

آدرس تارنمای میدان👇👇👇
https://meidaan.com/archive/57631،