✳️ آلزایمر از نوع اکولوژیک

✳️ آلزایمر از نوع اکولوژیک
@sahatzist
آنچه می‌خوانید بخشی از یادداشت خانم «شینا انصاری»، منتشر شده در «روزنامه‌ی اعتماد» است که در آن به نقدِ طراحی فضای سبز شهری در تضاد با شرایط اقلیمی و اکولوژیک پرداخته است.
@sahatzist
🔻 شايد يكی از بارزترين مصادیقِ بی‌توجهی به شرايط اقليمی را بتوان در فضاهای سبز شهری ديد؛ امروزه در شهرهای بزرگ، زمين، هر قطعه‌ای و با هر وسعتی حكم كيميا را دارد. حال اين زمين را از هفت‌خوان قوانين و مقرّرات جاری گذراندن و به تملّك شهرداری (و در واقع عامه مردم) در آوردن كاری است به غايت دشوار، طراحی فضاهای سبز در زمين‌هايی چنين ذی‌قيمت به‌صورتی كاملاً كليشه‌ای، و به دور از نگاه اكولوژيك، آفت بزرگی برای شهرهای ما است. رويكرد غالب در ايجاد فضاهای سبز شهری طی دهه‌های گذشته در كشور عمدتاً كوتاه‌مدت است، كاشت چمن و درختان سريع‌الرشد غالبا غيربومي از همين طرز تفكر تبعيت می‌كنند.
@sahatzist
🔻 اين درحالی است كه با تشديد گرمايش زمين و كمبود منابع آبی، پيروي از تنوع گونه‌ای سازگار با اقليم، كشت گياهان بومی كم‌آب و هوشمندسازی آبياری به موازات حفاظت از تتمه باغ‌های قديمی شهرها يك ضرورت اجتناب‌ناپذير است، چراكه شهرهای ما با وجود همه محدوديت‌های اقليمی برای ايجاد تعادل ميان محيط‌های مصنوع و طبيعی و ادامه حيات به فضاهای سبز مشجّر نياز دارند. جالب اين‌جاست كه ايرانيان از چندهزار سال پيش با آگاهی از ظرفيت‌های اقليمی به ارزش درخت و رابطه انسان و طبيعت در درون شهرها پی برده و اتفاقاً در اين عرصه پيشگام بوده‌اند. واژه‌ی پرديس كه امروزه كاربردی جهاني يافته است، نشان از الفت ايرانيان شهرنشين با درخت و باغ از گذشته‌های دور دارد. اصول و چارچوب صيانت از باغ‌های قديمی ايرانی، بيانگر توجه به محدوديت‌های اقليمی و همچنين دربردارنده ارزش‌ها و اعتقادات ايرانيان است كه به نظر می‌رسد طی چند دهه اخير شاكله اصلی آن دستخوش تغيير و فراموشی شده است.
@sahatzist
🔻 بی‌شك مديريت پايدار فضاهای سبز شهری بدون درك اين واقعيت كه افزايش دما، شدّت گرفتن خشكسالی و كمبود ذخاير آبی كشور به عنوان مؤلّفه‌های مهم و تحديدكننده در اين عرصه نقشی اساسی ايفا می‌كنند محقّق نخواهد شد. رجعت به تجربيات و اندوخته‌های غنی نياكان‌مان در كاشت گونه‌های متناسب با اقليم و نيز حفظ و نگاهداشت باغ‌ها می‌تواند محملی قابل اتكا برای گذر از موانع و چالش‌های زيست‌محيطی پيش رو باشد.
https://t.me/sahatzist