نقش زنان در نشست کنشگری «محیط زیستی و جامعه پایدار».. قسمت دوم

نقش زنان در نشست کنشگری «محیط زیستی و جامعه پایدار»

تلخیصی از گزارش نشست حلقه مطالعات مسائل اجتماعی زنان انجمن جامعه شناسی ایران با موضوع "زنان، کنشگری محیط زیستی و جامعه پایدار"
قسمت دوم
منبع :تارنمای قانون
@sahatzist
دکتر اسماعیل کهرم، مشاور ارشد سازمان محیط زیست:
برای من تصور شروع و ادامه نهضت حفاظت از محیط زیست بدون زنان در جوامع غیر ممکن است . نقش زنان را از چند جهت میتوان بررسی نمود. من میل دارم نقش زنان را به عنوان یک مادر در ابتدا بررسی کنم اثرگذاری نقش زن در جایگاه مادری برای آموزش های مختلف ازجمله در حوزه های واکنش های زیست محیطی بسیار مهم است.چراکه این مسئله تایید گفتار بی نظیری است که از نظر روانشناسی مدرن هم ارزش ان حفظ شده است. " العلمُ فی الصغرکالنقشُ علی الحجر" یعنی علم زمان کودکی مانند نقشی مانا بر سنگ است.
جنبه دیگر که در این مورد قابل تامل و بررسی است، تاثیر زنان بر محیط زیست، رفتار زنان در خانواده و جامعه است. همیشه فرزندان آنها با چشمی بینا و گوشی شنوا این رفتارها را الگو برداری میکنند و البته در زندگی سرلوحه رفتارهای خود قرار می دهند. بنابراین زنان چه ازنظر رفتار فردی و چه از نظر رفتارشان درنقش مادری، به طور مستقیم در نهضت حفظ محیط زیست در خانه، جامعه و در نهایت نهضت های محیط زیستی جهانی، نقش دارند. تمام اینها الزام مسئله را نشان می دهند که چرا بایسته و شایسته است که به نقش زنان در حفظ محیط زیست بها دهیم.
@sahatzist
دکتر خدیجه کشاورز دانش آموخته جامعه شناسی در فرانسه:
از قرن ها پیش شاعران و نمایشنامه نویسان از چهره زنانه طبیعت سخن گفته اند. با این حال از زمانی که انسان شروع به آماده کردن زمین برای کشت کرده است، آینده طبیعت توسط مردان رقم خورده است و این شاید تاحدی توضیح دهنده بحران وحشتناکی است که امروزه سیاره‌مان زمین را تهدید می کند. به طور عمومی، به نظر می‌رسد که زنان به ضرورت زندگی در صلح با زمین و حمایت آن حساس‌تر هستند. در یک نگاه می‌توان گفت که زنان در جهان در حال توسعه رابطه مستقیم‌تری با محیط طبیعی دارند و از تخریب آن بیشتر رنج می برند. ...
همان‌طور که گزارش توسعه انسانی برنامه سازمان ملل برای توسعه نشان می دهد، امروزه نیز حتی یک جامعه در جهان وجود ندارد که زنان و مردان از عدالت واقعی بهره‌مند باشند. در اکثر بخش‌های جهان، زنان درس خوانده کمتر از مردان هستند و بدتر از همه این که زنان به ندرت در تصمیم‌گیری هایی که به آینده زمین و ساکنان آن مربوط می‌شود، مورد مشاوره قرار می‌گیرند. البته مردان بسیاری با اشتیاق برای حمایت از محیط زیست مبارزه می‌کنند و زنان بسیاری به تخریب آن کمک می‌کنند و این مسئله عمومیت ندارد، اما تردیدی نیست که مشارکت بیشتر زنان در تصمیم گیری های محیط زیستی به ما اجازه می دهد تا سازگاری بهتری با طبیعت داشته باشیم.
@sahatzist
در انگلستان نیمی از تولید کنندگان محصولات ارگانیک زنان هستند. این در حالی است که زنان تنها 5 درصد کارکنان بخش کشاورزی را تشکیل می‌دهند.زمین های کشاورزی زنان در غنا به مدت طولانی‌تری بارور می‌مانند تا زمین های کشت شده توسط مردان.به نظر می رسد که زنان نسبت به نیازهای محیط زیست آگاه‌تر هستند اما تا زمانی که زنان امکان مشارکت برابر در تصمیم‌گیری در مورد شیوه مدیریت جهان را نداشته باشند، شانس کمی هست که ما بتوانیم «مانع خراب شدن آسمان بر سرمان شویم».
#کنشگری
#خدیجه_کشاورز
#اسماعیل_کهرم
@sahatzist

http://s4.img7.ir/jJfub.jpg