هرچه بگندد نمکش می‌زنند وای به حالی که بگندد «سد»!!!.. منبع: تارنمای انرژی امروز

هرچه بگندد نمکش می زنند وای به حالی که بگندد "سد"!!!

منبع :تارنمای انرژی امروز
@sahatzist
🖋#فاطمه_لطفی

کسی دیگر از سد گتوند حرف نمی‌زند. گویی قرار است این فاجعه زیست محیطی و ملی به دست فراموشی سپرده شود. گویی قرار است در سکوت محض مسوولان و رسانه‌ها، مردم خوزستان، به مصیبت دیگری عادت کنند. راستی چرا دیگر کسی از سد گتوند صحبت نمی‌کند؟ آیا حافظه ایرانی پاک شده است؟
به گزارش خبرنگار حوزه توسعه پایدار انرژی امروز، سد گتوند، یگی از بزرگترین سدهای ایران بر روی رودخانه کارون، و یکی از خبرسازترین سدهای ایران است. عملیات اجرایی این سد در سال ۱۳۷۶ آغاز شد و مطالعات طرح را شرکت مهاب‌قدس و اجرای آن را شرکت سپاسد برعهده داشت. این سد قرار بود ۴۵۰۰ گیگاوات ساعت برق تولید کند، سیلاب‌ها را کنترل نماید و برای کشاورزی پایین دست سد، آب فراهم کند.
@sahatzist
اما طولی نکشید که سر و صدایی از جانمایی اشتباه سد به گوش رسید. همه چیز ختم می‌شد به گنبدهای نمکی در اطراف محل آبگیری سد. دریاچه سد بر روی کوهی از نمک ایجاد شده و از این رو، بزرگ‌ترین دریاچه آب‌نمک دست‌ساز بشر در دنیا در ایران به بهره‌برداری رسید. دریاچه نمکی که برای ساخت آن، سه میلیارد دلار پول خرج شده بود.
کارشناسان محیط زیست و نظام مهندسی معتقد هستند که این بزرگ‌ترین سد خاکی ایران، جانمایی درستی ندارد و سازند نمکی گچساران در مطالعات احداث سد، به کل فراموش شده است. تخمین‌ها می‌گویند ۸.۲ میلیون تن نمک در مخزن سد گتوند انباشته شده است. می‌گویند این سد ۳۵۰ واحد شوری به رودخانه کارون اضافه کرده است. می‌گویند روزانه هفت هزار تن نمک از سازند گچساران وارد مخزن سد گتوند می‌شود.
@sahatzist
این اشتباه ها باعث شد تا دانشگاه شهید چمران اهواز به فکر چاره برای حل مشکل این سد باشد. این دانشگاه سه گزینه پیشنهادی داشت: اول، طرح «بای‌پس» یا دور زدن؛ دوم، طرح مدیریت مخزن و سوم انتقال نمک دریاچه سد به حوضچه تبخیری.
اما این دانشگاه طی تحقیقات بعدی خود به این نتیجه رسید که دو گزینه دوم و سوم قابل اجرا نیست و اولین گزینه را پیشنهاد داد، یعنی این سد باید به طور کلی برچیده شود. سدی که باید با سه هزار میلیارد تومان تخریب شود.
@sahatzist
محمد بنی هاشم، عضو گروه مطالعاتی طرح علاج‌بخشی سد گتوند، گزینه برچیدن سد را راهکاری بسیار پرچالش می‌داند که به «حداقل سه هزار میلیارد تومان» پول برای اجرای آن نیاز است. او معتقد است «در یک مقطع زمانی روزانه ۶۰ هزار تن نمک از کوه‌های عنبل وارد مخزن سد می‌شد. اما اکنون این مقدار بسیار کم و به روزانه هفت هزار تن رسیده است که نشان می‌دهد شرایط تثبیت شده است».
ناصر کرمی، اقلیم شناس و استاد دانشگاه تروندهایم نروژ، «سد گتوند را قطعنا یک فاجعه مهندسی» می‌داند و می‌گوید «با توجه به تداوم حل شدن روزانه هفت هزار تن نمک و انباشت آن پشت سد، که تا ده‌ها سال دیگر ادامه خواهد داشت، در طرح احداث حوضچه‌های تبخیری، نه فقط همچنان بمب نمک پشت سد فعال می‌ماند، بلکه بمب تازه ۱۱۰۰ هکتاری هم در پایین دست آن ایجاد می‌شود».
@sahatzist
دکتر اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست، با اشاره به اعتراضات کارشناسان به این سد می‌گوید: اما این سد ساخته شد و زمین‌های کشاورزی، دامداری و چاه‌ها و باغ‌های تمام مردم منطقه نابود شد، گورستان هزار ساله بختیاری از بین رفت و امروز تنها دستاوردش حل شدن تپه‌های نمکی در این سد و شور شدن کارون است.
کهرم ایران را درس عبرتی برای کشورهای همسایه می‌داند و تاکید می‌کند «در آینده‌ای نزدیک، آیندگان ما بسیاری از این سدها را تخریب خواهند کرد»
@sahatzist

http://s4.img7.ir/KGv0A.jpg